zuo norveska.jpg

Са Норвешком о даљој сарадњи

04. 04. 2013

Заједнички управни одбор за војномедицинску сарадњу Републике Србије и Краљевине Норвешке одржао је редовне годишње консултације на Војномедицинској академији у Београду. На састанку, којем је био домаћин начелник ВМА, бригадни генерал проф. др Маријан Новаковић, разматрани су закључци донети на састанку Заједничке радне групе Републике Србије и Краљевине Норвешке који је одржан у децембру 2012. године у Ослу. Главне теме којима се Заједнички управни одбор бави су унапређење билатералне сарадње, заједничко ангажовање медицинског особља у мировним мисијама под окриљем Уједињених нација, као и развој пројеката Регионалног центра за обуку санитетског особља у оквиру ВМА.
Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал проф. др Зоран Поповић подсетио је да је Норвешка један од стратешких партнера Србији у области војног здравства и потврдио посвећеност српске стране да се добра сарадња даље унапреди кроз рад Заједничког управног одбора и Заједничке радне групе за сарадњу.
Норвешку делегацију предводио је генерал мајор Џон Стајнегер. Договорено је да се Заједнички управни одбор следећи пут састане током регионалне конференције војне медицине, чије одржавање је планирано за септембар 2013. године у Београду.
Министарство одбране Краљевине Норвешке је у протеклом периоду пружило значајну помоћ српском војном санитету донацијом лаке пољске болнице. Војска Србије учествовала је санитетским тимом у УН мировној мисији у Чаду и Централноафричкој Републици са 41 представником у три ротације у периоду од јуна 2009. до децембра 2010. године. У прве две ротације тимови Министарства одбране и Војске Србије били су у саставу норвешког контигента, док је трећа ротација била ангажована самостално, у оквиру пољске болнице Уједињених нација.
 
Београд, 4. април 2013. године

 

 

 

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас