BAN_9800.JPG

Промовисана издања о војном санитету и заразним болестима

01. 07. 2016

 У Свечаној сали Дома Војске Србије данас су представљена два најновија издања Медија центра "Одбрана". Реч је о насловима: "Од партизанског санитета до санитетске службе војске 1941-1945", аутора бригадног генерала у пензији доц. др Вељка Тодоровића и генерал-мајора у пензији прим. др Бранислава Поповића и "Заразне болести у српском народу и војсци током ратова у 20. веку - рад српског санитета на њиховој превенцији и лечењу", коју је написао пуковник проф. др Драган Микић, заступник начелника Клинике за инфективне и тропске болести ВМА.
Промоцији су присуствовали помоћница министра одбране за буџет и финансије Радмила Јагодић, пуковник др Угљеша Јовичић, заступник начелника Управе за војно здравство, представници Министарства одбране и Војске Србије, академици, генерали, колеге и пријатељи.
У име издавача обратио се директор Медија центра "Одбрана" пуковник Стевица С. Карапанџин. Он је говорећи о издавачкој делатности те установе, посебно публицистичкој, рекао да је у неколико последњих година било издања која се односе на српски војни санитет и истакао да ће бити и убудуће јер сматра да се, када је реч о војним темама, санитет никако не сме заобилазити.
О књигама су потом на промоцији говорили Мирјана Сандић, уредница издања, рецензенти пуковник др Угљеша Јовичић и проф. др Драган Ступар, аутори доц. др Вељко Тодоровић и прим. др Бранислав Поповић и пуковник проф. др Драган Микић.
Књига "Од партизанског санитета до санитетске службе војске 1941-1945" намењена је првенствено припадницима санитетске службе у Војсци Србије и осталим медицинским посленицима, а има за циљ да читалачкој публици приближи информације о развоју санитета у партизанским условима. Аутори су имали богату историјску грађу из тог периода, а рукопис су саставили на нов, оригиналан и савремен начин. Прошле године то дело добило је награду "Драгојло Дудић" из области историографије.
Пуковник др Угљеша Јовичић рекао је да војно здравство са две нове књиге приказује како и наши лекари, поред стручног, научног и образовног рада пишу о историји - историји српског санитета. Он је поменуо континуитет у развоју те службе и актуелни тренутак војног здравства - одлазак лекара у мировне мисије.
Пуковник др Јовичић и проф. др Драган Ступар су потом детаљније, као рецензенти, говорили о књизи и њеним поглављима.
На промоцији је истакнуто како су српски војни лекари, медицински техничари и болничари били увек уз војску и народ, често и на првим борбеним линијама. Њихов допринос у рату веома је значајан, а то је, уједно, био и повод за објављивање 62 биографије најистакнутијих медицинских посленика одликованих Орденом народног хероја.
Аутори су истакли како је "срећна околност" да су готово сви истакнути припадници санитета преживели рат, и дуго после рата наставили своју активност и имали значајну улогу у развоју војног санитета, скоро до краја 20. века.
У књизи "Заразне болести у српском народу и војсци током ратова у 20. веку", пуковник проф. др Микић описује епидемије заразних болести на тлу Србије, посебно у ратовима. Рецензент др Бранислав Поповић сматра да је проф. др Микић овом проблему приступио на специфичан, јединствен и оригиналан начин, јер су многи цитати део његовог деценијског истраживања историје војног санитета у балканским и Првом светском рату. Поповић је истакао како је чињеница да се не може сигурно утврдити да ли је број жртава у српском народу у ратовима у 20. веку био већи од пушчаног метка или од опаких заразних болести.
Обраћајући се на крају промоције пуковник проф. др Микић истакао је како је неопходно да се на епидемије заразних болести стално подсећамо, "да их стално изучавамо, да их се плашимо, да становништво у том погледу просвећујемо, јер заразне болести, посебно у време природних и ратних катастрофа долазе кад им се не надамо, када се опустимо и када заборавимо."
Аутор је, како је рекао, жарко желео да пишући о заразним болестима у 20. веку упозори на невоље које нас могу снаћи у овом веку.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас