GST_0136.JPG

Отворена четврта регионална војномедицинска конференција

18. 06. 2024

Начелник Управе за војно здравство бригадни генерал др сци вет. мед. Радивоје Анђелковић отворио је Регионалну војномедицинску конференцију, која се четврти пут одржава у Београду.
Подсећајући на историју санитетске службе Републике Србије дугу 185 година, истакао је да сарађујући кроз активности као што су мултинационалне операције, конгреси, стручни скупови, међународне војне вежбе, потврђујемо важност размене стручних знања ради усавршавања компетенција, интероперабилности, али и незаобилазног учвршћивања пријатељских односа.
- Балканске војномедицинске снаге су регионални пројекат од изузетне важности за војномедиицнску сарадњу у региону. Далек пут Балканских војномедицинских снага, од идеје до међународно признатог правног субјекта, могли смо да пратимо и кроз до сада одржане регионалне конференције 2011, 2013. и 2019. године, такође у Београду. Од тада смо прилагођавали концепт рада у складу са новим изазовима, а који су немали број пута пред нас постављале управо кризне ситуације. Баш из тог разлога, размена искустава доприноси континуираној сарадњи у различитим областима здравствене заштите свих наших грађана.
На отварању конференције обратили су се и бригадни генерал Питер Иверсен (Краљевина Норвешка), пуковник Џејмс Чемберс (САД), као и тренутни командант BMTF потпуковник Игор Стергар.
У наредна четири дана представници земаља учесница у Балканским војномедицинским снагама (Balkan Medical Task Force - BMTF), представници земаља партнера BMTF из Сједињених Америчких Држава и Краљевине Норвешке, као и гости по позиву из Националне гарде Охаја и Колорада, Светске здравствене организације, NATO, EU и други, размениће знања из области војне медицине, међународних искустава из мировних операција и хуманитарних асистенција, као и савремених аспеката безбедности хране и воде.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас