12092024.jpg

Отворен међународни конгрес офталмолога

12. 09. 2024

Међународни конгрес офталмолога Србије, 23. по реду, заједно са деветим симпозијумом о савременим трендовима у офталмохирургији, свечано је отворен у Дому Гарде Војске Србије.
Догађај, који је ове године окупио више од пет стотина учесника из земље и иностранства, током три дана предавања, радионица и преноса уживо из операционих сала ВМА, пружиће прилику да се на делу види снага цивилног и војног здравства, као и колико области лечења ока у нашој земљи прате међународне трендове.
Начелник Војномедицинске академије пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић на свечаности је нагласио да овогодишњи стручни скуп представља и обележавање јубилеја - 70 година Клинике за очне болести ВМА, али и 138 година развоја војне офталмологије, и то све у години прославе 180 година ВМА. Цитирајући Иву Андрића, који је садашњост без прошлости назвао недовршеном, рекао је:
„Током три дана објединићемо прошлост, све до сада вредно научене лекције и уједно планирати и видети будућност. До сада смо већ имали прилику да чујемо младе офталмологе, нашу будућност и имамо чиме да се поносимо. Остављамо иза себе сјајне људе, ентузијасте, спремне да прихвате нове технологије и брзо савладају нове технике, што је од неприкосновеног значаја за нашу грану медицине.“
Додао је и да од првог начелника Очног одељења поручника Ђорђа Нешића траје нераскидива веза војног и цивилног здравства и да уз заједничку прошлост и будућност хирургија ока у земљи и земљама у окружењу задржава високо место по иновацијама и увођењу најновијих техника.
На свечаности су додељене и традиционалне награде. Награду за животно дело Удружења офталмолога Србије председник ове организације, проф. др Миленко Стојковић, ове године уручио је проф. др Светиславу Миленковићу. Пуковник проф. др Мирослав Вукосављевић, начелник ВМА и пуковник проф. др Мирко Ресан, начелник Клинике за очне болести ВМА, уручили су награду „проф. др Милорад Савићевић“ за највиша достигнућа у области хирургије катаракте примаријусу др Ратку Дринчићу, док је проф. др Драгану Вицићу постухумно додељена награда „проф. др Зоран Петровић“ за највиша достинућа у области витреоретиналне хирургије.
Предавачи на конгресу су и угледна светска имена офталмологије, као што су Хасан Мортада, Томас Џон, Бојан Пајић и бројни други, који ће учесницима представити савремене трендове у офталмохирургији. Из операционих сала ВМА учесници конгреса пратиће уживо извођење операција компликованијих катаракти новим технолошким приступима и уградњом посебних врста сочива и операције на задњем сегменту ока. Посебан део конгреса посвећен је и предавањима младих офталмолога, као и медицинских сестара и здравствених техничара.
Организатори међународног конгреса су Удружење офталмолога Србије, Витреоретинално удружење Србије, Удружење за катаракту и рефрактивну хирургију Србије и Војномедицинска академија.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас