Medis Awards.jpg

Међународно признање за реуматолога ВМА

28. 01. 2022

Доцeнт др сц. мед. Горица Ристић из Клинике за реуматологију и клиничку имунологију ВМА добитник je „International Medis awards for medical research“ за 2021. годину.
Ова престижна интернационална награда за научно истраживање из области реуматологије додељује се за најбољи рад који је публикован у протеклој години у врхунском међународном часопису.
Докторка Ристић је свој рад под називом “Impact of disease activity on impaired glucose metabolism in patients with rheumatoid arthritis” објавила у америчком часопису Arthritis Research & Therapy, који је један од најугледнијих часописа у свету из области реуматологије, са импакт фактором 5,1.
Резултати представљени у овом раду се односе на испитивање утицаја реуматоидног артритиса на степен инсулинске резистенције. У односу на контролну групу здравих испитаника, код ових пацијената показан је већи степен инсулинске резистенције и смањена функција бета ћелија панкреаса што све заједно повећава ризик за кардиоваскуларне болести. Такође, показана је висока корелација степена активности самог реуматоидног артритиса са повећаном инсулинском резистенцијом, као и њена повезаност са степеном атеросклерозе. Са друге стране, код оболелих који су са добром контролом болести, ризик је био значајно мањи.
Применом савремене имуносупресивне терапије, стабилна клиничка ремисија је данас достижна за највећи број оболелих, а самим тим и превенција кардиоваскуларних болести.

Верзија за штампу

 

Претрага

A+ A-
Лекарски савети

Важнији линкови

Пратите нас