172.jpg

Izabrana Sestra godine VMA

06. 05. 2010

Beograd, 06.maj - Dvanaesti maj, Svetski dan sestrinstva i ove godine je obeležen u VMA tradicionalnom svečanošću kojoj su osim medicinskih sestara i tehničara VMA, kao i nekadašnjih glavnih medicinskih sestara naše ustanove, prisustvovali i predstavnici najvišeg rukovodstva VMA predvođeni načelnikom, general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem i direktori visokih i srednjih medicinskih škola u našoj zemlji.
- Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću-ljubav, humanost i predanost pozivu. Medicinska sestra mora biti osoba koja razume i uspešno se nosi sa ljudskim patnjama, zdravstvenim problemima i etičkim nedoumicama. Uspeh u radu medicinske sestre ne zavisi samo od njene humanosti, profesionalnosti i sposobnosti savladavanja savremene tehnologije. On zavisi i od trajne edukacije medicinske sestre. Moderno sestrinstvo favorizuje edukaciju kao prioritet u profesionalnom životu medicinskih sestara. Danas se sestrinstvo u svetu sve više počinje shvatati kao disciplina koja ima prepoznatljiv program delovanja. Neki ga shvataju kao zanimanje, neki kao naučnu disciplinu ili profesiju koja napokon dobija svoj legitimni status – istakao je general Jevtić, obaraćajući se okupljenim medicinskim sestrama i tehničarima VMA. On je, između ostalog, naglasio i da Uprava VMA visoko poštuje rad i nemerljive doprinose sestara u nezi i lečenju pacijenata i da ceneći visoku opterećenost, značaj i rezultate Vašeg rada rukovodstvo VMA ulaže značajne napore u pokušajima da unapredi standard medicinskih sestara i tehničara.
-Zdravstvo u Srbiji, kao i budućnost sestrinstva, najviše zavise od dobro obučenih i školovanih medicinskih sestara. Vojnomedicinska akademija i na tom polju čini krupne iskorake napred, ulaganjem u kontinuiranu medicinsku edukaciju medicinskih sestara i tehničara – rekao je Jevtić i poželeo medicinskim sestrama i tehničarima VMA uspeh u daljem radu.
Dvanaesti maj obeleževa se kao Međunarodni dan sestrinstva u znak sećanja na Florens Najtingel, heroinu koja je po završetku krimskog rata u kome je aktivno učestvovala brinući o ranjenima i bolesnima, nakon povratka u Englesku, otvorila prvu službu za medicinske sestre i svoj život posvetila borbi za unapređenje sestrinske struke. Upravo zato, obeležavanje dana sestrinstva u VMA u značajnoj meri bilo je posvećemo i liku i delu Florens Najtingel.
Povodom Dana sestrinstva prigodnim nagradama načelnik VMA nagradio je 27 medicinskih sestara i tehničara VMA, a za „Sestru godine“ proglašena je vojni službenik Svetlana Rakićević iz Klinike za gastroenterologiju VMA. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas