163.jpg

VRHUNSKA OSPOBLjENOST ZA TREĆU MISIJU VOJSKE

27. 05. 2010

Beograd, 27.maj – U valjevskoj fabrici „Krušik” i kasarni „Vojvoda Živojin Mišić” izvedena je završna pokazna vežba Škole rezervnih oficira Vojno medicinske akademije pod nazivom „Valjevo 2010”.

Tema vežbe odnosila se na zdravstvenu podršku Vojske Srbije civilnim vlastima u slućaju industrijskih akcidenata, a njen cilj bio je da slušaoci ŠRO u praksi provere stečena znanja i veštine u oblastima organizacije rada u sanitetskim etapamama, pružanju medicinske pomoći povređenima i obolelima, rukovođenju i komandovanju sanitetskim i veterinarskim jedinicama i sagledavanju specifičnosti u organizaciji zdravstvene podrške u vanrednim situacijama.

Vežba se odvijala po sledećem scenariju: u krugu fabrike „Krušik” srušio se oteti avion, nakon čega je došlo do eksplozije u proizvodnom pogonu za punjenje eksloplozivnih minskih sredstava. Vojne i civilne spasilačke ekipe su koordinisanim dejstvom za pola sata bezbedno evakuisale radnike koji su ostali u fabrici i obeležile kontaminiranu zonu. Brigu o povređenima preuzele su lekarske ekipe koje su bile na licu mesta. Nakon primarnog zbrinjavanja, teže povređeni pacijenti prebačeni su u poljsku bolnicu VMA, koja je bila postavljena u okviru kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“, odakle su najteže povređeni prebačeni na dalje lečenje u VMA.

Aktivan doprinos u realizaciji vežbe svojim neposrednim učešćem ali i logisitčkom podrškom dali su pripadnici garnizona Valjevo i 4.Centra za obuku VS, HK „Krušik“, lokalne samouprave, Vatrogasno-spasilačke brigade MUP-a Valjevo, Civiline zaštite i Crvenog krsta grada Valjevo i Zdravstvenog centra Valjevo.

Načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić rekao je da je ova vežba veoma važna jer je pokazala da udruženim snagama vojni i civilni sektor mogu da veoma brzo i efikasno reaguju u kritičnim situacijama. On je naglasio da su pripadnici VMA i polaznici ŠRO sanitetske i veterinarske službe još jednom pokazali svoju osposobljenost i spremnost za izvršavanje svih zadataka u okviru treće misije Vojske Srbije koja podrazumeva podršku civilnim vlastima u suprotstavljanju nevojnim pretnjama bezbednosti kao što su terorizam, oranizovani kriminal, prirodne nepogode, industrijske nesreće, epidemije. Obraćajući se građanima Kolubarskog okruga general Jevtić naglasio je da je jedan od ciljeva bio i da građane ovog dela Srbije uverimo da je VMA njihova kuća zdravlja, da ne stanuje samo u Beogradu, već u svakom delu Srbije, svuda gde je medicinska pomoć potrebna.-U službi zdrvalja i otadžbine, to je deviza kojom se rukovode svi u VMA, celokupni menadžment, profesori i docenti, svi koji su danas obukli vojničke uniforme i došli ovde da to pokažu i delom-kazao je načelnik VMA.
Veliko zadovoljstvo pokaznom vežbom „Valjevo 2010“ iskazao je i načelnik Uprave za vojno zdravstvo MO brigadni general doc.dr Veljko Todorović, kao i ostali posmatrači vežbe.
Inače, tokom boravka u Valjevu i Kolubarskom okrugu lekari VMA su u ambulantama valjevske bolnice učinili 370 specijalističkih pregleda, a u garnizonoj ambulanti 95 pregleda. U okviru saradnje sa ZC Valjevo stručnjaci VMA održali su i nekoliko akreditovanih edukativnih predavanja kojima je prisustvovao veliki broj slušalaca. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas