77.jpg

Vojnozdravstvena saradnja Srbije i Italije

09. 03. 2011

Beograd, 09.mart – Delegacija vojnozdravstvene službe Italije koju je predvodio načelnik general-potpukovnik Federiko Marmo posetila je danas VMA i sa najvišim rukovodstvom ove ustanove razgovarala o mogućnostima saradnje u oblasti lečenja, obrazovanja i naučnoistraživačkog rada.

Gostima iz Italije dobrodošlicu u našu ustanovu poželeo je načelnik VMA pukovnik prof.dr Marijan Novaković koji je tom prilikom istakao da je VMA medicinski gigant u kome timski i multidisplinarno funkcionišu služba lečenja po najvišim standardima, obrazovanje i intenzivan naučnoistraživački rad čiji se rezultati primenju u svakodnevnoj kliničkoj praksi. –Važan segment naših svakodnevnih aktivnosti je intenzivna međunarodna saradnja i komunikacija koja ima za cilj razmenu iskustava i dalje unapređenje medicinske struke u skladu sa njenim najnovijim dostignućima. Opredeljeni smo da tako bude i ubuduće i smatram da u okviru bilateralne vojne saradnje Srbije i Italije, poštujući imperative i potrebe savremene medicine treba da i dalje razvijamo našu saradnju – rekao je pukovnik prof. dr Marijan Novaković.

Članovima italijanske delegacije potom su predstavljene mogućnosti, kapaciteti, dosadašnji rezultati i vizije daljeg razvoja VMA, a nakon toga oni su obišli i više organizacijskih celina naše ustanove: Kliniku za anesteziologiju i intenzivnu terapiju, Kliniku za urgentnu internu medicinu, Institut za transfuziologiju, Kliniku za plastičnu hirurgiju i opekotine, kao i Centar za kontrolu trovanja VMA.

U okviru razgovora o saradnji iskazana je obostrana potreba za razmenom iskustava i znanja u domenu vojne medicine, s posebnim akcentom na hirurške grane-transplantacionu hirurgiju, oftalmologiju, ortopediju, neurohirurgiju, ali i ona vezana za iskustva iz učešća u mirovnim misijama UN kao i specifičnih znanja iz domena ratne medicine.
 
Razmotrene su i mogućnosti buduće saradnje u oblasti telemedicine, s obzirom da italijanska strana poseduje bogato iskustvo u ovom domenu i da u okviru Vojne bolnice u Rimu postoji moderan Centar za telemedicinu, a da su VMA i naša vojnozdravstvena služba jako zainteresovani za dalji razvoj ove grane medicine.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas