87.jpg

VMA U 2010 GODINI: REZULTATI, PRIZNANjA I VIZIJE

28. 01. 2011

Beograd, 28.januar - Kada je reč o ostvarenim rezultatima i postignutim uspesima u domenu lečenja, obrazovanja, naučnoistraživačkog rada, međunarodne saradnje, 2010. godinu ocenjujem kao najuspešniju u protekloj dekadi – istakao je načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić na godišnjoj analizi funkcionalne sposbnosti VMA za 2010 godinu. 

Ovom značajnom skupu su prisustvovali i državni sekretar MO zadužen za vojno zdravstvo dr Zoran Vesić, brigadni general doc. dr Veljko Todorović, načelnik Uprave za vojno zdravstvo, predstavnici uprava Ministarstva odbrane i Generalštaba Vojske Srbije, Vojne akademije, kao i vojnozdravstvenih ustanova Niša, Novog Sada i Centra vojnomedicinskih ustanova Beograd.

- Mnogo je postignutih ciljeva i ostvarenih rezultata. Izdvojio bih povećanje medicinskih usluga koje u zavisnosti od oblasti do oblasti iznosi od 10 do 20 odsto. Od marta prošle godine svake srede funkcionišemo kao urgentni centar srpske medicine. Ovom zadatku, kao i realizaciji naših obaveza iz domena funkcionalne integracije u sistem javnog zdravstva Srbije, veoma odgovorno pristupamo, ni u jednom momentu ne zapostavljajući naše prioritetne zadatke i obaveze, a to je pre svega briga o našim vojnim osiguranicima - kazao je general Jevtić.  

- Resertifikovali smo ISO standarde kvaliteta. Ostvarili smo veoma uspešnu saradnju sa svim medicinskim fakultetima u našoj zemlji. Obeležavamo dve godine rada Visoke škole VMA sa veoma dobrim rezultatima. U Školi rezervnih oficira tokom prošle godine završeno je školovanje dve klase oficira sanitetske i veterinarske službe i u toku je transformacija škole u Regionalni trening centar. Učešće pripadnika VMA u mirovnim misijama u Čadu i Kongu, takođe je obeležilo aktivnosti naše ustanove i još jednom potvrdilo da naše Ministarstvo odbrane s pravom i ponosom može da računa na pripadnike saniteta u svim međunarodnim aktivnostima. U okviru toga ostvarena je veoma uspešna vojnomedicinska saradnja sa mnogim zemljama u Evropi i svetu, a 17 delegacija najvišeg ranga je posetilo VMA. – naglasio je general Jevtić. U svom izlaganjau on se osvrnuo i na veoma uspešnu saradnju sa predstavnicima privrednog, javnog i kulturnog života Srbije.

- Usavršavanju zaposlenih se posvećuje posebna pažnja, kao i tehnološkoj obnovi ustanove, u čemu imamo jasnu podršku našeg Ministarstva odbrane i s tim u vezi napravljeni su planovi daljeg ulaganja. – kazao je Jevtić. On je podsetio i da su postignuti rezultati krunisani brojnim nagradama i priznanjima posebno istakavši nagradu Sunčani sat za najbolju zdravstvenu ustanovu u 2010. godini. – To je priznanje koje smo dobili od kolega, a takva su najvrednija. – rekao je načelnik VMA.

- Naša je obaveza da danas kritički sagledamo sve što smo radili i uradili prošle godine, ali i da usvojimo viziju za tekuću godinu i za naredni period, za sve ono što VMA treba da uradi da bi mogla da opravda poverenje i ugled koji ima u sistemu odbrane, društvu i državi, ali i van granica naše zemlje. –istakao je načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić.


Državni sekretar za vojno zdravstvo gospodin dr Zoran Vesić ocenio je da je prošla godina bila veoma uspešna za VMA i vojno zdravstvo u celini, zahvaljujući pre svega opremanju i ulaganju u kadar, i brojnim funkcionalnim prilagođavanjima koja su podigla efikasnost naše vojnozdravstvene službe .

- Više se ne postavlja pitanje gde je mesto VMA, za razliku od pre 5-6 godina. I tu je stavljena tačka. VMA je deo Ministarstsva odbrane, a naš vojnozdravstveni sistem je prepoznat i u regionu i Evropi. – kazao je dr Zoran Vesić. U svom izlaganju on se posebno osvrnuo na Visoku školu VMA koja će uskoro formalno prerasti u Medicinski fakultet Univerziteta odbrane koji je već akreditovan. - Jako je bitna i saradnja sa civilnim sektorom. Funkcionalna integracija VMA u mrežu zdravstvenih ustanova Srbije pomaže iz nekoliko razloga – raznovrsnije patologije i popunjavanje dela kapaciteta koji bi bio prazan i što je najvažnije stvara dodatni prihod koji predstavlja bazu za dalje opremanje VMA i drugih vojnozdravstvenih ustanova i usavršavanje kadra.-kazao je Vesić.

Državni sekretar je rekao da je u decembru prošle godine počela izrada integrisanog zdravstvenog informacionog sistema u Vojsci i najavio da će ista biti završena do kraja 2012.godine.

O ostvarenim rezultatima i funkcionisanju VMA u 2010. godini, kao i o planovima njenog daljeg rada i napretka iz domena svoje nadležnosti referisali su članovi Kolegijuma načelnika VMA, načelnici Grupa klinika i instituta, dekan Visoke škole VMA i komandant Škole rezervnih oficira, predstavnik rukovodstva zadužen za kontrolu kvaliteta menadžmenta, a u radu analize aktivno su učestvovali i svi rukovodioci organizacijskih celina VMA.
 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas