214.jpg

VMA U 2009.GODINI: OSTVARENI REZULTATI I ZADACI PRED NAMA

08. 02. 2010

Beograd, 08.februar - Značajno povećanje broja izvršenih medicinskih usluga za 10-20%, tehnološka obnova, početak rada Visoke škole VMA, akreditacija akademskih specijalizacija i doktorskih studija, prepoznavanje naučnoistraživačkog potencijala, akreditacija laboratorija i resertifikacija ISO standarda, priznanja i pohvale za uspešno zdravstveno zbrinjavanje učesnika Univerzijade 2009, učešće hirurškog tima VMA u mirovnoj misiji UN u Čadu, intenzivna međunarodna vojnomedicinska saradnja kao i saradnja sa Srpskom pravoslavnom crkvom obeležili su rad VMA u protekloj godini-istakao je general-major prof.dr Miodrag Jevtić otvarajući godišnju analizu funkcionalne sposobnosti VMA.
Osim najodgovornijih rukovodilaca VMA i načelnika organizacijskih celina, u radu ovog skupa učestvovali su državni sekretar za vojno zdravstvo dr Zoran Vesić, brigadni general Veljko Todorović, načelnik Uprave za zdravstvo, brigadni general Slađan Đorđević, načelnik Uprave za kadrove u MO, brigadni general doc.dr Mladen Vuruna, načelnik Vojne akademije, predstavnici Inspektorata odbrane kao i drugi gosti iz Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
O uslovima u kojima je izgrađivana i održavana funkcionalna sposobnost VMA u protekloj godini, postignutim rezultatima i planovima daljeg rada detaljnije su govorili zamenik načelnika VMA pukovnik prof.dr Nikola Filipović, pomoćnici načelnika VMA pukovnici Svetislav Mihajlov, Mićo Čudić, prim.dr Milorad Rabrenović, dr Mladen Milivojević, Stanojko Mitić, potpukovnik Gradimir Petrović, vojni službenici prof.dr Mirjana Životić-Vanović, naučni saradnik dr sc.med.Elizabeta Ristanović i prof.dr Mirjana Antunović, kao i pukovnici akademik prof.dr Miodrag Čolić, prof.dr Nebojša Jović, Nikola Zec i potpukovnik Negovan Jovanović.

VMA je medicinski grad koji dnevno poseti više od 1.200 pacijenata i oko 8.000 posetilaca koji u ovu ustanovu ulaze po drugim osnovama, a među njima je i 2.704 stalno zaposlenih. Ovaj broj će uskoro biti veći, jer je tokom prošle godine sproveden konkurs za prijem lekara i medicinskih tehničara koji će ubrzo početi da rade u VMA.Kadrovsko osvežavanje i popunjavanje ustanove strateški je imperativ jer se broj pacijenata neprestano povećava, a neophodno je svima pružiti adekvatne medicinske usluge u skladu sa ugledom i tradicijom VMA kao i zahtevima moderne medicine. U godini velike ekonomske krize, dobrom organizacijom i efikasnim rukovođenjem zaposleni u VMA prebrodili su sve izazove i uspeli da održe korak sa savremenim tokovima svetske medicine o čemu svedoči i veliki broj poseta iz najuglednijih svetskih vojnozdravstvenih institucija i ostvarena uspešna saradnja. O radu i rezultatima rada VMA u 2009.godini izveštavali su štampani i elektronski mediji u našoj zemlji kroz ukupno 3.666 priloga. Više od 96 posto priloga bilo je pozitivnog ili neutralnog tonaliteta. Veoma posećen bio je i sajt VMA.
Lečenje i preventivnomedicinska zaštita
Tokom 2009.godine u VMA je hospitalno lečeno oko 35.000 pacijenata, ostvareno je oko 317.000 bolničkih dana i smanjeno prosečno trajanje lečenja. Popunjenost posteljnih kapaciteta bila je oko 76 odsto i dominirali su civilni osiguranici čiji se broj u poslednje dve godine stalno povećava, zahvaljujući potpisanom ugovoru sa Republičkim zavodom za zdravstveno osiguranje koji s eveoma uspešno sprovodi.
U toku prošle godine realizovano je 59 transplantacija kostne srži, dve transplantacije jetre i 24 transplantacije bubrega. U grupi hirurških klinika lečeno je 17.105 pacijenata , a prosečno trajanje lečenja bilo je oko 8 dana. Urađeno je 24.390 operacija i uvedeno 25 novih hirurških procedura. U ovoj grupi klinika permanentno se povećava broj pacijenata, a probleme u radu stvara nedovoljna kadrovska popunjenost i otežano snabdevanje sanitetskim materijalnim sredstvima. Slični problemi zabeleženi su i u grupi internih klinika. Značajno povećanje broja lečenih beleži se i u grupi neuropsihijatrijskih klinika, u kojoj se kao hitna potreba nameće organizacija jedinice za zbrinjavanje moždanih udara. U grupi dijagnostičkih instituta u 2009. godini uvedeno je mnogo nove tehnologije, posebno u Insitutu za radiologiju gde su pušteni u rad nova magnetna rezonansa snage 3
tesle i novi angioblok, a značajno je osavremenjen i Insitut za transfuziologiju uvođenjem najnovijih tehnologija testiranja krvi. Stomatolozi na VMA danas rade u punom sastavu, a istaknuta je neophodnost organizacionog objedinjavanja svih stomatoloških disciplina u okviru Klinike za stomatologiju. Centru za hitnu pomoć VMA se tokom prošle godine obratilo više od 40.000 ljudi, a Centru za kontrolu trovanja oko 8.500 pacijenata. U Dijagnostičko-polikliničkom centru (DPC) pregledano je blizu pola miliona pacijenata (oko 300.000 njih došlo je na prve preglede, a više od 150.000 na kontrolne preglede).
U okviru panel diskusije načelnici grupa klinika i instituta i DPC VMA osvrnuli su se na dvogodišnja iskustva funkcionalne integracije naše ustanove u sistem javnog zdravstva Srbije. Klinike VMA i DPC ispunili su sve preuzete obaveze, a ulazak u sistem javnog zdravstva doneo je VMA više pacijenata za zbrinjavanje i raznovrsniju patologiju, pre svega urgentnih stanja.
U radu VMA značajno mesto ima i preventiva. U tom sektoru je prošle godine došlo do značajnih organizacionih promena koje će znatno unaprediti rad ove službe. Povećan je i broj usluga sanitarnog nadzora, a ostvareni su i značajni finansijski rezultati od pružanja visokospecijalizovanih laboratorijskih usluga. U ovoj službi prisutan je problem neadekvatne kadrovske popunjenosti specifičnim stručnim kadrom nemedicinske struke.

Edukacija i naučnoistraživački rad
Školovanje, naučnoistraživački rad i obuka u VMA bili su prošle godine opravdano u fokusu pažnje javnosti. Razlog je početak rada Visoke škole medicine VMA, akreditacija akademskih specijalizacija i doktorskih studija, čime je okončan proces harmonizacije sa sistemom visokog obrazovanja u Republici Srbiji. Usvojeni su neophodni pravilnici i odluke o radu Visoke škole VMA, a dvadeset kadeta je nakon vojnostručne obuke, odpočelo studije medicine. Oni od početka školovanja imaju individualne mentore koji prate njihov rad i školovanje koje se odvija po najvišim standardima. S tim u vezi, adapirane su i opremljene prostorije za izvođenje nastave, kao i internat.
U Centru za organizaciju i taktiku sanitetske službe i Veterinarskom školskom centru iškolovane su dve klase Škole rezervnih oficira. U toku je reorganizacija ovih celina i formiranje Trening centra sanitetske i veterinarske službe.
U domenu naučnoistraživačkog rada u VMA se trenutno radi na 57 kliničkih istraživanja i 5 bazičnih zadata u okviru dva meganaučna projekta koje funkcionalno koordinira Insitut za medicinska istraživanja. Kao rezultat ovog rada, veliki broj radova publikovan je u međunarodnim naučnim časopisama sa visokim impakt faktorima, a pripadnici VMA referisali su o svom radu ma 117 naučnih i stručnih kongresa u zemlji i inostranstvu.
Sanitetsko snabdevanje i logistička podrška
Institut za farmaciju nosilac je funkcije sanitetskog snabdevanja u VMA. U ovom domenu postoji višegodišnji problem neadekvatne kadrovske popunjenosti i neodgovarajućeg skladišnog prostora. Istaknuto je i da bi zbog efikasnosti i racionalnijeg pristupa trebalo funkciju sanitetskog snabdevanja objediniti na jednom mestu ili vratiti u VMA, kao i da bi trebalo dodatno racionalizovati plansku nabavku sanitetskih potrošnih sredstava uz dalje poboljšanje kontrole potrošnje.
Logistička podrška ovakvog medicinskog kolosa kao što je VMA predstavlja veoma kompleksan i odgovoran zadatak koji podrazumeva i permanentno staranje o funkcionisanju i održavanju više od 36.000 aparata prosečne starosti 12 godina, infrastrukturi, materijalno-tehničkom snabdevanju. U toku 2009.godine zamenjene su klima komore u sistemu klimatizacije VMA kao i kompresori, izvršene popravke kupatila i sanitarnih čvorova u objektu, građevinski i tehnički sređeno je i opremljeno odeljenje funkcionalne gastroenterologije i invazivne dijagnostike pluća, novog angiobloka, prostora za magnentu rezonansu itd. U narednom periodu Sektor za logisitku VMA očekuje puno aktivnosti u sklopu sprovođenja dalje tehničko-tehnološke obnove VMA, modernizacije postojećih uređaja, bolničko-informacionog sistema i infrastrukture VMA.
Zadaci pred nama
Završnu ocenu analize funkcionalne sposobnosti VMA dao je načelnik VMA, general-major prof.dr Miodrag Jevtić. – Impresivno je i lepo sumirati ostvarene rezultate, odgovorno, objektivno i kritički se osvrnuti na učinjeno i imati viziju daljeg puta. Upravo tako su danas nastupili najodgovorniji predstavnici VMA, to je menadžment VMA i zato su naši rezultati ovakvi! Ostvarili smo mnogo, ali uveravam Vas da timskim radom i boljom organizacijom službe možemo još više-rekao je general Jevtić. On je na kraju ove iscrpne i sveobuhvatne analize izneo težišne zadatke VMA u ovoj godini koji se odnose na: zdravstveno zbrinjavanje vojnih i civilnih osiguranika po najvišim standardima, dalju tehnološku obnovu i opremanje VMA, organizacijsko-formacijske promene u cilju racionalizacije i povećanja efikasnosti rada, a u skladu sa zahtevima savremene medicine, dalja integraciju u zdravstveni, obrazovni i naučnoistraživački sistem Republike Srbije, jačanje internacionalnih pozicija naše ustanove, učešće u mirovnim misijama, usavršavanje kadra i poboljšanje materijalnog položaja zaposlenih. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas