4 PKVM.jpg

VMA na kongresu vojne medicine u Parizu

13. 06. 2016

Delegacija Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane na čelu sa dekanom Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane u Beogradu pukovnikom prof. dr Nebojšom Jovićem, učestvovala je na 4. panevropskom kongresu vojne medicine održanom od 23. do 26. maja 2016. godine u Parizu.
Glavne teme ovog značajnog skupa vojne medicine sa ukupno 129 registrovanih učesnika bile su "Uloga vojne medicine u masovnim nesrećama", "Pravilo zlatnog sata u zbrinjavanju povređenih u borbenim dejstvima", "Dileme u vojnomedicinskoj etici", "Fizikalna i mentalna rehabilitacija u toku borbenih dejstava" i druge. Delegacija Uprave za vojno zdravstvo prezentovala je pet radova od kojih je zapaženo usmeno predavanje načelnice Odseka za mikrobsku genetiku i imunologiju Instituta za mikrobiologiju VMA prof. dr Elizabete Ristanović pod nazivom "Dengue virus as a threat to military forces deployed in endemic regions".
Tokom kongresnih dana održana je i regionalna skupština panevropske radne grupe Međunarodnog komiteta vojne medicine (MKVM) u čijem su radu aktivno učestvovali dekan Medicinskog fakulteta VMA profesor Jović ujedno i nacionalni delegat u MKVM, kao i načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA prof. dr Slavica Vučinić, dosadašnji sekretar panevropske radne grupe MKVM. Na skupštini je bilo reči o budućim planovima, međunarodnom unapređenju kongresa i temama koje usled važnosti treba zastupati u stručnom delu narednih skupova, pre svega iz oblasti preventivne medicine i infektivnih bolesti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas