SerbiaPrevent.jpg

VMA na kongresu preventivne kardiologije

03. 10. 2023

Na kongresu preventivne kardiologije, koji je drugi put po redu održan 28. i 29. septembra 2023. godine u Beogradu, radove na temu preventivne kardiovaskularne medicine predstavili su i lekari VMA.
Lekari VMA učestvovali su u okviru zasebne sesije pod nazivom „Tradicionalni kardiovaskularni faktori rizika i novi kardiovaskularni markeri: da li je zdrav vojnik u stvari prividno zdrava osoba?“.
Pukovnik doc. dr Nenad Ratković i doc. dr Nemanja Rančić, pored uloga moderatora sesije, održali su zapažena predavanja o prevenciji kardiovaskularnih bolesti u Srbiji i predstavili rezultate studija koje se tiču veze između koncentracije C-reaktivnog proteina visoke osetljivosti u plazmi i tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika kod aktivnih vojnih lica u Republici Srbiji, kao i analize troškova skrining programa na ishemijsku bolest srca sprovedenog među aktivnim vojnim licama u Republici Srbiji. Uz njih, dr Maja Stojanović govorila je o aktuelnim preporukama tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika i novih kardiovaskularnih markera, a dr Milena Pandrc o prevalenci tradicionalnih kardiovaskularnih faktora rizika za koronarnu arterijsku bolest i povišenog fibrinogena među aktivnim vojnim licima.
Кongres je održan u organizaciji Radne grupe za prevenciju i rehabilitaciju kardiovaskularnih bolesti Udruženja kardiologa Srbije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas