Festival_zdravlja_jesen2018.jpg

VMA na jesenjem Festivalu zdravlja

09. 10. 2018

Na jesenjem Festivalu zdravlja, koji je od 4. oktobra do 5. oktobra 2018. godine pod sloganom „Misli ranije, biraj zdravije“ održan u Domu Vojske Srbije u Beogradu, vojno zdravstvo predstavila je Vojnomedicinska akademija.
Otvarajući Festival, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku u Vladi Republike Srbije prof. dr Slavica Đukić Dejanović istakla je da se poruka slogana Festivala odnosi na prevenciju, na to koliko je važno što više znati o mnogim bolestima i raditi na sprečavanju njihovog nastanka.
- Najveće bogatstvo je zdravlje. A ponekad zaboravljamo da zdrav čovek ima hiljadu želja, a bolestan samo jednu – da bude zdrav. Lekari kojima smo okruženi imaju veštine kojima uspešno leče. Smatra se da nije najbolji onaj lekar koji uspešno leči nego onaj koji ume i da spreči i da leči, a i da nauči građane kako sprečiti bolest – istakla je ministarka i rekla da će svi koji posete Festival moći da saznaju nešto više o zdravim stilovima života.
Na značaj preventive i važnosti vaspitanja o kulturi zdravlja pre svega najmlađih, podsetio je prof. dr Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja. On je istakao da statistika jasno govori da je Srbija, kada je reč o nezaraznim hroničnim bolestima, izuzetno neslavno visoko pozicionirana na evropskim listama.
U ime Ministarstva odbrane prisutnima se obratio načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci. med. Uglješa Jovičić i podsetio da je vojno zdravstvo redovno podržava sve manifestacije koje za cilj imaju skretanje pažnje javnosti na redovnu kontrolu zdravlja. Istakao je da akcija preventivnih pregleda različitih specijalnosti, koju u cilju poboljšanja zdravlja građana organizuju Ministarstvo zdravlja i Ministarstvo odbrane, traje cele godine, kao i da je samo u vojnozdravstvenim ustanovama u prethodnih godinu dana održano preko 10 akcija besplatnih pregleda za sve građane.
Vojno zdravstvo je na prolećnom Festivalu zdravlja predstavila Vojnomedicinska akademija. U cilju ukazivanja na jedan od faktora rizika za nastanak brojnih kardiovaskularnih oboljenja, na štandu VMA tokom oba dana Festivala svi zainteresovani građani mogli su da urade skrining krvnog pritiska, dok je drugog dana bio omogućen pregled uhranjenosti organizma u okviru savetovališta o zdravoj ishrani.
Na zdravstvenoj tribini VMA i dnevnog lista „Politika“ bilo je reči o pravilnom, odnosno nepravilnom vežbanju i povredama koje na ovaj način mogu nastati, a o toj aktuelnoj temi sa svog aspekta govorili su lekari VMA - specijalista fizikalne medicine dr Aleksandra Vukomanović, specijalista sportske medicine major dr Deniel Pešić i specijalista neurologije major dr Viktor Pasovski.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas