118.jpg

VMA KAO UZOR

28. 10. 2010

Beograd, 28.oktobar- Intenzivne međunarodne aktivnosti VMA poslednjih godina i meseci i veliki broj delegacija koje posećuju našu ustanovu izražavajući pri tom veliko interesovanje ne samo za njene rezultate i mogućnosti već i za proširenje saradnje, ukazuje i na činjenicu da naša ustanova predstavlja uzor za organizaciju i funkcionisanje jedne moderne vojnozdravstvene ustanove. To su istakli i predstavnici najviših delegacija Ministarstva odbrane Libijske Džamahirije, Kraljevine Danske, Islamske Republike Iran, kao i Republike Namibije koji su prethodnih dana boravili u zvaničnoj poseti VMA.

Delegacija Irana impresionirana medicinskim gradom

Vojnomedicinska delegacija Irana koju je predvodio brigadni general dr Mohammad Hoseyn Lashgari, načelnik Uprave za vojno zdrvastvo i obuku iranskih oružanih snaga prilikom posete našoj ustanovi izrazila je zadovoljstvo zbog mogućnosti da upozna medicinski kolos kakav je VMA i da sa njenim rukovodstvom, kao i liderima u mnogim oblastima medicinske struke razmatra mogućnosti unapređenja saradnje u oblasti lečenja i obrazovanja. –Vi ste medicinski velegrad, imali smo priliku da mnogo o vama pročitamo i saznamo, ali je sve mnogo veličanstvenije uživo. Želimo da učimo od Vas i to nam predstavlja izuzetnu čast-rekao je general Lashgari zahvaljujući načelniku VMA generalu Jevtiću na prijemu.- Sve što znamo želimo da podelimo sa drugima, želimo i da učimo od drugih, kao i da kroz stalnu razmenu iskustava unapređujemo medicinsku struku i nauku. To je misija VMA kao najviše vojnozdravstvene, naučne i obrazovne institucije, otvorene i opredeljene za saradnju u okviru međunarodnih aktivnosti našeg Minisatrstva odbrane i Vojske. –kazao je general Jevtić.

Republika Namibija: Veliki interes za školovanje lekara u VMA

Ministar odbrane Republike Namibije generala Charles DNP Namoloh, sa saradnicima među kojima je bila i načelnik vojnozdravstvene službe brigadni general Sophia Ndeitinga posetili su VMA i sa najvišim predstavnicima naše ustanove razgovaralio svim aspektima saradnje, tj.pomoći VMA u oblasti stručnog i naučnog usavršavanja i upravljanja vojnozdravstvenim ustanovama, uključujući obuku mendžemanta i medicinskog kadra, kao i savetodavnu pomoć oko tehnološkog opremanja. – Ovde smo da proširimo i produbimo saradnju koja je inače postojala sa nekadašnjom Jugoslavijom, koja je pružila veliku pomoć Namibiji u njenoj borbi za oslobođenje. Mi to cenimo i mi želimo da učimo do Vas. Opredeljeni smo da se naši mladi lekari školuju na Vašem Medicinskom fakultetu, kako bi izrasli u dobre lekare i vojnike. Želimo da to školovanje započne već u narednoj generaciji-rekao je ministar odbrane Namibije. Načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić istakao je da je VMA jasno opredeljena za saradnju i da u našoj ustanovi vojnozdravstvena služba Namibije može imati pouzdanog i sigurnog partnera. –Naš akademski i stručni potencijal je veliki i mi smo spremni da zajedno pronađemo modalitete buduće saradnje, a uvereni smo da će vaši mladi lekari mnogo toga naučiti u našoj VMA, kao i da će kolege koje budu došle da se ovde usavršavaju u različitim oblstima medicine, stomatologije i farmacije biti naši ambasadori na afričkom kontinentu. –rekao je Jevtić. Sa članovima menadžmenta naše ustanove, razgovorima u VMA prisustvovao je i državni sekretar za vojno zdrvastvo MO dr Zoran Vesić.

Saradnja sa Kraljevinom Danskom: Formiranje psihološkog test centra

U realizacije završnih priprema za formiranje Centra za psihološku slekciju u VMA našu ustanovu posetio je pukovnik Kurt Refsgard iz MO Kraljevine Danske, koja će donirati neophodnu informatičku opremu i instalacije softvera za selekciju. Planirano je da se opremanje navedenog centra završi do kraja 2010, a već do kraja 2011. godine biće formirasni i centri za psihološku selekciju u Vojnoj bolnici Niš, kao i u Vojnomedicinskim centrima Karaburma i Novi Sad koji će biti informatički povezani sa glavnim centrom u VMA.
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas