103.jpg

USPEŠNA TRANSPLANTACIJA JETRE SA ŽIVOG DAVAOCA

01. 12. 2010

Beograd,01.decembar – Tokom jučerašnjeg dana i noći u VMA je učinjena hitna transplantacija dela jetre sa živog davaoca kod vitalno ugrožene šesnaestogodišnje bolesnice u stanju fuminantnog hepatitisa zbog Vilsonove bolesti. Davalac organa je otac bolesnice. Preoperativne pripremne radnje su obuhvatale konsultacije i podršku Instituta za majku i dete "dr Vukan Čupić", Univerzitetske dečje klinike u Tiršovoj i Etičkog odbora VMA. 

Operacija je bila izuzetno složena i u njoj su multidisciplinarno bili angažovani stručnjaci iz više oblasti VMA.Uprava VMA posebno ističe entuzijazam i angažovanje pukovnika prof.dr Nebojše Stankovića, vojnih službenika prof.dr Darka Mirkovića, prof.dr Bele Balinta, prof.dr Jasne Jović, prof.dr Zorana Slavkovića, višeg medicinskog tehničara Saške Štampar kao i svih drugih učesnika u ovom velikom poduhvatu.  

Neposredni postoperativni tok protiče očekivano, uz postepeni oporavak davaoca i primaoca organa.

Ovo je šesnaesta po redu transplantacija jetre koju je uspešno izvršio transplantacioni tim VMA, a druga transplantacija sa živog davaoca (living).

Tim povodom, načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić posebno ističe izuzetan doprinos i veliko interesovanje Uprave za biomedicinu za unapređenje programa transplantacije organa u Srbiji.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas