110.jpg

Uspešan nastup lekara VMA na Kongresu transfuziologa Srbije

18. 11. 2010

Beograd, 18. novembar- Stručnjaci Instituta za transfuziolofiju VMA u saradnji sa lekarima Klinike za hematologiju, Klinike za nefrologiju i Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju VMA imali su uspešan nastup na Četvrtom kongresu transfuziologa Srbije koji je nedavno održan u Beogradu.
Vojni službenik prof.dr Bela Balint održao je plenarno predavanje pod naslovom „Preklinička ispitivanja i terapijska primena matičnih ćelija u transplantacijskoj i regenerativnoj medicini“. Lekari VMA su se na ovom kongresu u formi plenarnih i uvodnih predavanja, kao i multidisciplinarnih usmenih ili poster prezentacija predstavili ukupno 14 radova iz oblasti prikupljanja, obrade i kontrole kvaliteta krvi i hemoprodukata, kliničke transfuziologije, imunohematologije, primene matičnih ćelija u regenerativnojh medicini, fiziologije i poremećaja hemostaze i transfuzijski transmisivnih bolesti. Od posebnog je značaja je činjenica da su naši stručnjaci presedavali na tri sesije iz oblasti/tema koje su danas od posebnog značaja za bezbednu hemoterapiju i modernu transfuziologiju: imunobiologija i transplantacija, transfuzijski transmisivne bolesti i aferezne procedure.

U radu kongresa učestvovalo je 306 stručnjaka iz Srbije i ostalih zemalja regiona, kojima su svoja iskustva iz navedenih oblasti, pored domaćih eksperata predstavili i renomirani stručnjaci iz transfuzioloških centara u SAD, Velikoj Britaniji, Italiji, Belgiji . Aktivnim učešćem eksperata VMA na ovom skupu još jednom je potvrđen visok ugled naših stručnjaka koji se bave fiziologijom i patologijom krvi na regionalnoj i evropskoj naučnoj sceni. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas