VATS1.jpg

Uspešan nastavak VATS hirurgije u VMA

27. 07. 2018

U Klinici za grudnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije uspešno je urađena još jedna operacija uklanjanja režnja pluća uniportalnom VATS (Video-assisted Thoracoscopic Surgery) metodom - minimalnoinvazivnom hirurgijom bez klasičnog otvaranja grudnog koša. Pacijentkinja M.R. (1984.) se dobro oseća i njen postoperativni oporavak protiče uredno.
Medicinski tim tokom operativnog zahvata urađenog u ponedeljak, 23. jula 2018. godine činili su potpukovnik dr Nebojša Marić, dr Ljubinko Đenić, anesteziolog dr Aleksandar Vranjanac i instrumentarka Jasmina Lukić.
VATS - savremena torakohirurška metoda uvrštena je u rad grudnih hirurga VMA 2008. godine. Januara 2014. godine po prvi put odstranjen je režanj pluća VATS metodom, a ova poslednja je ujedno 51. resekcija režnja pluća urađena na ovaj način. VATS podrazumeva korišćenje specijalnog endoskopskog instrumenta sa video kamerom (torakoskopom) i različite hirurške instrumente malog dijametra koji se uvode u grudni koš kroz male rezove. Njene prednosti u odnosu na klasičnu su brojne, a najvažnije su brži i lakši oporavak pacijenata uz manji intenzitet postoperativnog bola i kraću hospitalizaciju.
Za primenu VATS hirurgije neophodno je usavršeno manevrisanje i koordinacija oka i ruku hirurga za šta su potrebni licencirani treninzi i stručna usavršavanja u ovoj oblasti, priprema kompletnog medicinskog tima koji učestvuje u operaciji, ali i savremena medicinska oprema.
Grudni hirurzi VMA usavršavaju se od 2012. godine u brojnim evropskim i svetskim torakohirurškim centrima, a uslov za uvođenje VATS hirurgije u kliničku praksu VMA bila je i adekvatna medicinska oprema nabavljena krajem 2013. godine. Do sada je urađeno više od 4000 različitih videoasistiranih torakoskopskih intervencija i u proteklih pet godina najviše je postignuto u samostalnoj primeni VATS hirurgije za lečenje karcinoma pluća u odnosu na sve ostale torakohirurške centre u Srbiji.
Sa urađenih preko 50 anatomskih resekcija pluća VATS tehnikom stekli su uslovi za promovisanje Klinike za grudnu hirurgiju VMA u VATS edukacioni trening centar što je posebno stručno dostignuće u ovoj oblasti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas