VBritanija22017.jpg

Unapređenje saradnje sa britanskim vojnim zdravstvom

22. 02. 2017

Delegacija Oružanih snaga (OS) Ujedinjenog kraljevstva (UK), na čelu sa komandantom  2. medicinske brigade OS UK brigadnim generalom Tobijem Lojdom Roulandom posetila je danas, 22. februara 2017. godine Vojnomedicinsku akademiju (VMA). Sastanku je prisustvovao i zamenik načelnika Uprave za vojno zdravstvo pukovnik dr Uglješa Jovičić.
Tema sastanka bila je priprema prve zajedničke vojnomedicinske vežbe, koja će biti izvedena u maju ove godine u Beogradu, pripreme za učešće pripadnika Uprave za vojno zdravstvo Ministarstva odbrane na vežbi u Velikoj Britaniji, kao i ostale teme od interesa za zajedničku saradnju.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević rekao je da je uveren da će zahvaljujući konstruktivnim razgovorima sa britanskim sagovornicima bilateralna vojna saradnja u oblasti vojne medicine biti sve uspešnija. Rekao je da je VMA, ustanova koja traje 173 godine, od 1981. godine smeštena u današnje izdanje gde pod jednim krovom objedinjuje lečenje, školovanje i naučnoistraživački rad. To daje široke mogućnosti za saradnju koja je u obostranom interesu.
General Rouland istakao je da postoje mnoge teme koje imaju potencijal da bi se unapredila vojnomedicinska saradnja. Posebno je pohvalio doprinos srpske strane u formiranju Balkanskih vojnomedicinskih snaga i izdvojio potencijal u obuci Trening centra sanitetske službe Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA, učešće u mirovnim operacijama i ABHO, odnosno bioterorizam.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas