Studija_prevalencije_bi.jpg

Učešće VMA u studiji prevalencije bolničkih infekcija

16. 11. 2017

Vojnomedicinska akademija tokom novembra meseca započela je učešće u Četvrtoj nacionalnoj studiji prevalencije bolničkih infekcija.
Studiju prema određenom planu u organizacijskim jedinicama VMA izvodi stručni tim Odseka za prevenciju i kontrolu bolničkih infekcija (BI) VMA u cilju prikupljanja podataka o učestalosti BI i njihovih uzročnika. Rezultati ove efikasne metode epidemiološkog nadzora omogućavaju planiranje daljih aktivnosti i preduzimanje odgovarajućih mera prevencije i kontrole.
Istraživanje se sprovodi po jedinstvenoj metodologiji izrađenoj pod rukovodstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a u saradnji sa Republičkom stručnom komisijom za nadzor nad bolničkim infekcijama i Institutom za javno zdravlje Srbije „Dr Milan Jovanović Batut“. Četvrta nacionalna studija izvodi se prvi put u saradnji sa Evropskim centrom za prevenciju i kontrolu bolesti čime će rezultati u našoj zemlji biti uporedivi na evropskom nivou, a prvi put se paralelno izvodi i studija potrošnje antibiotika u skladu sa nacrtom Nacionalnog programa za kontrolu antimikrobne rezistencije i racionalne upotrebe antibiotika.
Istovremeno istraživanje sprovodi se u 40 opštih bolnica, devet instituta, četiri kliničko-bolnička centra, četiri klinička centra, kao i dve privatne bolnice u Srbiji.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas