Festival-zdravlja-1.jpg

Učešće VMA na Festivalu zdravlja u Beogradu

16. 04. 2018

Vojnomedicinska akademija jedan je od učesnika 17. prolećnog Festivala zdravlja, koji je od četvrtka, 12. aprila do petka, 13. aprila 2018. godine održan u Domu Vojske u Beogradu.
Otvarajući Festival, ministarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku prof. dr Slavica Đukić-Dejanović naglasila je da je od ključne važnosti multidisciplinaran pristup preventivi u medicini i podsetila da je borba za zdravo potomstvo jedan od glavnih zadataka Vlade Republike Srbije.
Zastupnik načelnika Vojnomedicinske akademije pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević podsetio je da ustanova na čijem je čelu deo Festivala zdravlja od njegovog osnivanja.
- VMA koristi svaku priliku da izađe u susret građanima preventivnim pregledima iz aktuelnih medicinskih grana. Tako smo se ove godine odlučili da prvog dana omogućimo ultrazvučne preglede karotidnih arterija i arterija donjih ekstremiteta, a nakon njih će nastupiti vaskularni hirurzi - rekao je pukovnik prof. dr Vukosavljević dodajući da je reč o najtraženijim specijalističkim pregledima na VMA.
On je istakao da su prilike poput Festivala zdravlja, ali i besplatni preventivni pregledi u brojnim civilnim i vojnozdravstvenim ustanovama važni saveznici u otkrivanju oboljenja u početnoj fazi.
- Bez zakazivanja, zdravstvene knjižice i uputa - što su neki od problema sa kojima se građani susreću, građani mogu da se pregledaju, ali da iz prve ruke dobiju važne informacije o očuvanju zdravlja, prevenciji i novostima iz različitih grana medicine - rekao je pukovnik prof. dr Vukosavljević, iskoristivši Festival da najavi besplatne lekarske preglede svih specijalnosti koji će se u susret predstojećem Danu Vojske organizovati u petak, 20. aprila na VMA.
Na Festivalu zdravlja radiolozi VMA radili su preventivne ultrazvučne preglede karotidnih arterija i arterija donjih ekstremiteta, a sutradan su vaskularni hirurzi radili manuelne preglede i konsultacije u vezi ultrazvučnih nalaza. U toku oba dana na štandu VMA zainteresovani su mogli da potpišu donorske kartice.
Na tribinama Festivala pripadnici VMA održali su predavanja o trenutno aktuelnim temama iz oblasti zdravstva. O vakcinaciji su govorili pedijatar dr Olivera Čović Nestorović, infektolog prof. dr Vesna Begović Kuprešanin i epidemiolog potpukovnik dr Željko Jadranin, o celijakciji-ishrani bez glutena govorio je načelnik Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju VMA pukovnik prof. dr Radoje Doder, dok je dr Svetlana Antić iz Klinike za nefrologiju VMA govorila o bubrežnoj slabosti. U okviru akreditovanih predavanja za zdravstvene radnike predavanje o etičkim problemima u toj grani medicine održao je dr Igor Radulović iz Klinike za psihijatriju VMA.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas