319.jpg

U slavu sestrinskog poziva

12. 05. 2009

Beograd, 12. maj - Svečanim sastankom u amfiteatru VMA obeležen je 12.maj – Svetski dan sestrinstva.  Sastanku su prisustvovali predstavnici Uprave  VMA sa general-majorom prof.dr Miodragom Jevtićem na čelu i načelnici organizacijskih celina VMA, nekadašnje glavne sestre ove ustanove, kao i nadležni predstavnici Ministarstva zdravlja Republike Srbije i Udruženja medicinskih sestara i tehničara Srbije.
Čestitajući praznik prisutnim medicinskim sestrama i tehničarima, načelnik VMA, general Jevtić istakao je sledeće:  
„Dame i gospodo, koleginice i kolege, medicinske sestre i tehničari, graditelji ovog hrama srpske medicine!
Kao čovek koji stoji na vrhu ovog svetionika srpskog zdravlja i humanosti osećam danas izuzetnu čast i ponos što sam ovde pred  punim amfiteatrom medicinskih sestara i tehničara, pravih  neimara  naše VMA čiji se odnos prema profesiji, odanost i posvećenost pozivu i specifični osećaj pripadnosti vojsci i svojoj akademiji stalno potvrđivan kroz iskušenja balkanske stvarnosti teško može izraziti rečima, ma koliko čovek elokventan i veš govornik bio. Sastali smo se ovde u čast Vašeg praznika, da ovom svečanošću obežimo predstojeći -12.maj-Svetski dan sestrinstva. Ovaj datum obeležava se u znak sećanja na Florens Najtingel, heroinu koja je po završetku krimskog rata u kome je aktivno učestvovala brinući o ranjenima i bolesnima, nakon povratka u Englesku, otvorila prvu službu za medicinske sestre i svoj život posvetila borbi za unapređenje sestrinske struke.
Biti medicinska sestra je jedinstven poziv koji traži ono najlepše u ljudskom biću-ljubav, humanost i predanost pozivu. Medicinska sestra mora biti snažna ličnost sposobna da razume i da se nosi sa ljudskim patnjama, zdravstvenim problemima i etičkim nedoumicama.
Prva medicinska sestra u srpskom rodu o kojoj predanje pripoveda je kažu bila Kosovka devojka. Nimalo slučajno na bojištu, na braniku srpstva, uz svoju vojsku, kao i u svim potonjim ratovima! Davne 1921. godine u Beogradu je osnovana prva škola za nudilje, a prva generacija medicinskih sestara u tadašnjoj  Kraljevini Jugoslaviji diplomirala je 1924. godine.  
Danas se sestrinstvo u svetu sve više počinje shvatati kao profesija koja ima prepoznatljiv program delovanja. Prepoznajući potrebe savremenog doba, visoko poštujući Vaš rad, Vaše nemerljive doprinose u nezi i lečenju pacijenata Uprava VMA napravila je pre par godina značajan iskorak u organizaciji sestrinske službe formacijski uspostavljajući Odeljenje za zdravstvenu negu koje opravdava svoju svrhu, ali evo i sa ovog mesta moram da upozorim najodgovornije u ovom resoru da uvek može  i više i bolje i složnije i plodotvornije u interesu opšteg dobra!
Ceneći visoku opterećenost, značaj i  rezultate Vašeg rada ulažemo značajne napore u pokušajima da unapredimo Vaš standard. Nažalost, u tome možda nismo do kraj uspeli, ali budite sigurni da ćemo istrajati u namerama. Iako svi moramo da shvatimo i razumemo da je  VMA  institucija sistema odbrane i države Srbije koja u potpunosti deli sudbinu vojske i naroda.      
Moderno sestrinstvo favorizuje edukaciju kao prioritet u profesionalnom životu medicinskih sestara. Zdravstvo u Srbiji, kao i budućnost sestrinstva, najviše zavise od dobro obučenih i školovanih medicinskih sestara. Vojnomedicinska akademija i na tom polju čini krupne iskorake napred, ulaganjem u kontinuiranu medicinsku edukaciju medicinskih sestara i tehničara. Verujemo da će akreditacija obrazovnog procesa VMA doneti nove zore na horizontima unapređenja sestrinske profesije u Srbiji i da ćete Vi, svojim znanjem i iskustvom neposredno učestvovati u obrazovanju medicinskih sestara i tehničara, po najvišim međunarodnim standardima. 
U to ime, čestitam Vam praznik uz najlepše želje za ličnu i porodičnu sreću i dalje profesionalne uspehe u službi zdravlja i otadžbine! “, istakao je general Jevtić.
U nastavku skupa, medicinske sestre i tehničare VMA pozdravila je gospođa Milijana Matijević, savetnik ministra zdravlja za zdravstvenu negu. Potom je vojni službenik mr Žarko Krivokapić, viši medicinski tehničar sa Klinike za anesteziologiju i reanimaciju VMA održao predavanje na temu „Upravljanje kvalitetom u zdravstvenoj nezi“.
Na osnovu utvrđenih kriterijuma i sprovednog  postupka  za „Sestru godine VMA“ proglašena je vojni službenik Savić Violeta iz Odeljenja za hemodijalizu Klinike za nefrologiju VMA. Načelnik VMA general-major prof.dr Miodrag Jevtić uručio je najboljoj  sestri VMA prigodnu nagradu.  Za pokazane rezultate  i iskazanu požrtvovanost u radu pohvaljenje su medicinske sestre: Jevtić Nada iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, Prole Mirjana iz Klinike za urologiju i Petrović Jelena iz Klinike za gastroenterologiju i hepatologiju.       
Vojni službenik, Verica Milovanović, načelnik Odeljenja za zdravstvenu negu VMA još jednom je zahvalila generalu Jevtiću i Upravi VMA za veliku i nesebičnu podršku koju pružaju medicinskim sestrama u njihovom radu i usavršavanju kao i za doprinose u afirmaciji i  ugledu sestrinske profesije u VMA.  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas