VMA_09 12 2017-3.jpg

Tradicionalni sastanak anesteziologa u VMA

11. 12. 2017

Anesteziološki skup u organizaciji Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju Vojnomedicinske akademije i Sekcije za anesteziologiju, intenzivno lečenje i terapiju bola Srpskog lekarskog društva (SLD) održan je na VMA.
U uvodnoj reči načelnik Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA pukovnik doc. dr Dragan Đorđević istakao je da redovni stručni sastanci neguju tradiciju bliskosti u radnoj zajednici što je posebno važno uzevši u obzir mali broj anesteziologa u našoj zemlji. Upravo zbog toga, kako je naveo, značajna je kontinuirana saradnja sa drugim zdravstvenim centrima kao prilika da se sa kolegama uporede iskustva iz kliničke prakse i razmene teorijska i praktična znanja.
Predavanjima u stručnom delu sastanka bile su obuhvaćene značajne teme kako za samu anesteziologiju, tako i za medicinu uopšte. Pukovnik doc. dr Đorđević je govorio o imunosti i uticaju genetike kod septičnih stanja, prof. dr Maja Šurbatović podsetila je na značaj naučnoistraživačkog rada i skrenula pažnju na analizu publikovanih rezultata istraživanja, dok je doc. dr Snježana Zeba ukazala na različite principe transfuzije u odnosu na pojedinačne potrebe pacijenata. Usledilo je zatim predavanje dr Milorada Radovanovića iz Zdravstvenog centra Valjevo čiji je prikaz slučaja pacijenta sa malignom hipertermijom ukazao na važnost dostupnosti specifičnih lekova za retka medicinska stanja u svim zdravstvenim centrima, predavanje majora asistenta dr Gorana Rondovića o preporukama iz ERAS (Enhanced Recovery After Surgery) protokola koji imaju za cilj brži oporavak pacijenata, umanjenje komplikacija i ukupne cene lečenja, kao i prikaz slučaja iz prakse majora dr Mihaila Stojića čime je istaknuto da se po uzoru na rad svetskih zdravstvenih centara, kroz rutinski monitoring koagulacije smanjuje broj komplikacija izazvan gubitkom krvi.
Tradicionalno decembarsko okupljanje anesteziologa oko aktuelnih tema iz svakodnevne prakse bilo je i prilika za dodelu godišnjih priznanja SLD istaknutim pojedincima i institucijama za poseban doprinos struci, a koje je uručila predsednica Sekcije prof. dr Nevena Kalezić. Zahvalnicu SLD dobila je doc. dr Tatjana Vulović iz Kliničkog centra Kragujevac, dok su diplome dobili prim. dr Slavče Antanasković iz Opšte bolnice Vranje i prim dr Neđica Mančić iz Kliničkog centra Vojvodine. Najviše priznanje - plaketu, za doprinos u edukaciji i unapređenju znanja iz oblasti kliničke nutricije dobila je prim. dr Marina Panišić-Šekeljić iz Klinike za opštu hirurgiju VMA.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas