153.jpg

TIMSKI RAD -PREDUSLOV ZA NAJVIŠE DOMETE IZ OBLASTI MEDICINE

25. 06. 2010

U Vojnomedicinskoj akademiji je dana 22.06.2010.godine učinjena visceralna hibridna rekonstrukcija aneurizme grudne i trbušne aorte, jedna od najtežih i najkompleksnijih operacija u oblasti vaskularne hirurgije. Operacija koja je trajala više od 10 sati, učinjena je kod pacijenta B.M.starog 74 godine, vojnog osiguranika, kod koga je oboljenje proširene grudno-trbušne aorte dijagnostikovano početkom godine,sa aortom najvećeg prečnika oko 10 centimetara (inače normalan prečnik aorte je oko 2 cm).

Visceralna hibridna rekonstrukcija grudno trbušne aorte predstavlja kombinaciju klasične vaskularne otvorene hirurške tehnike sa endovaskularnom rekonstrukcijom aorte. Suština je u kompletnoj endovaskularnoj rekonstrukciji grudne i trbušne aorte stent graftom, uz istovremeno by pass premošćavanje životno bitnih visceralnih arterija koje polaze iz aorte (obe bubrežne arterije,gornja mezenterična arterija i celijačni trunkus).

Ova operativna tehnika je pre nekoliko godina u svetu po prvi put uspešno izvedena,a u Evropi se izvodi u svega nekoliko najvećih vaskularnih centara (Velika Britanija,Francuska,Nemačka).

Multidisciplinarnim pristupom  ova operacija je izvedena i u VMA pri čemu je iskazana vrhunska osposobljenost i spremnost naših  vaskularnih hirurga, radiologa, kardiologa, anesteziologa, neurologa i transfuziologa za ovako kompleksnu hiruršku proceduru.
Pacijent se uspešno oporavlja u Klinici za vaskularnu hirurgiju VMA. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas