80.jpg

SVEČANO OTVOREN CENTAR ZA HIPERBARIČNU MEDICINU VMA

02. 03. 2011

Beograd, 02.marta - Povodom Dana VMA ministar odbrane Republike Srbije Dragan Šutanovac svečano je pustio u rad savremeni Centar za hiperbaričnu medicinu.

- Ovakav Centar do sada na VMA i vojnim bolnicama u našoj zemlji nije postojao. Služiće za rehabilitaciju i za oporavak, i biće dostupan i vojnim licima i civilima, a biće i u komercijalnoj funkciji. Centar je opremljen najsavremenijim aparatima, a njegovo opremanje je koštalo 70 miliona dinara - istakao je ministar Šutanovac nakon otvaranja Centra, izražavajući uverenje da je ta investicija jedna od značajnijih u nizu investicija proteklih godina, zahvaljujući kojima se VMA i po dijagnostici i po sistemu lečenja vratila u sam vrh bolnica u regionu. Ministar je takođe izrazio očekivanje da će se nastaviti tim putem i da će VMA postati najbolja vojna, ali i civilna bolnica na Balkanu.

Otvaranju Centra prisustvovali su državni sekretar za vojno zdravstvo dr Zoran Vesić, načelnik Generalštaba VS general Miloje Miletić, rektor Univerziteta odbrane Srbije general-major prof.dr Miodrag Jevtić, načelnik VMA pukovnik prof.dr Marijan Novaković, kao i stručnjaci iz VMA i vojnozdrvstvenih ustanova koje se bave hiperbaričnom medicinom.

Hiperbarična medicina se zasniva na lečenju čistim kiseonikom koji se udiše na pritisku višem od atmosferskog u hiperbaričnoj komori. U VMA je instalirana višemesna hiperbarična komora sa 8+2 sedišta. Može da se koristi kao osnovna terapija ili kao dodatna terapija u svim slučajevima kada je došlo do deficita u transportu kiseonika. Lek izbora je kod trovanja ugljen-monoksidom, kao i kod komplikacija šećerne bolesti i usporenog zarastanja rana. Mali je broj kontraindikacija za tretiranje pacijenata u uslovima hiperbaričnog kiseonika.

Korišćenje barokomore indikovano je u slučajevima kontuzije kičmene moždine, akutne povrede kičmene moždine, dekubitusi, povrede i frakture koštano-zglobnog sistema, kraš povrede, zarastanje rana, osteomijelitis, kompromitovani graftovi, dijabetične i ostale angiopatske promene na ekstremitetima, gasne gangrene, šok, barotrauma, dekompresiona bolest, pareza nervusa facijalis, jatrogene gasne embolije, cerebro-vaskularni insult, ishemija mozga, nagli gubitak sluha, avaskularna nekroza glavice femora, intoksikacija ugljen monoksidom, nikotinska intoksikacija nikotinom, pušačka noga, Sudekov sindrom, vazomotorne glavobolje - migrene, embolija arterije centralis retine, sportske povrede, kao i kod zdravih ljudi u smislu osvežavanja organizma (anti-age program).

Do sada u velikom broju vojni osiguranici su upućivani u civilne hiperbarične centre na dugotrajne tretmane. Lečenje ovih pacijenata je plaćano iz Fonda za socijalno osiguranje vojnih osiguranika. Početkom rada komore u VMA bi se zbrinjavali svi vojni osiguranici, a stvorene su i mogućnosti za uvođenje komercijalnog programa.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas