204.jpg

Svečana akademija povodom Dana VMA u Narodnom pozorištu

02. 02. 2010

Beograd, 02.mart- Svečanom akademijom u Narodnom pozorištu, Vojnomedicinska akademija obeležila je 166. godinu postojanja i rada. Svečanosti su prisustvovali predsednica Narodne skupštine Slavica Đukić-Dejanović, premijer Mirko Cvetković, patrijarh srpski Irinej, potpredsednik Vlade Jovan Krkobabić i ministri u srpskoj vladi, predstavnici pravosuđa, diplomatskog kora, Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, gosti iz Crne Gore i Republike Srpske, kao i nekadašnji načelnici naše najveće vojnozdravstvene ustanove, rektori i profesori univerziteta Srbije, direktori kliničkih i kliničkobolničkih centara, te poznata imena našeg kulturnog i javnog života.
Goste je, najpre, pozdravio načelnik VMA general-major prof. dr Miodrag Jevtić. Tom prilikom naglasio je da se godine i život ne mere po danima već prema delima, kojih je, u 166 godina postojanja VMA i njenih prethodnica, bilo, zaista, mnogo. Ali i značajnih ličnosti, sjajnih stručnih i ljudskih veličina, koje su svojim radom trasirale puteve razvoja našeg vojnog zdravstva. Vojnomedicinska akademija ostvarila je do sada velike uspehe i ima jasnu viziju napretka, zbog čega je svet priznaje i poštuje.

Tokom prošle godine, naveo je general Jevtić, u VMA je upisana prva generacija studenata medicine, akreditovane su doktorske i akademske specijalističke studije, a pripadnici Akademije su uspešno obavili i obavljaju zadatke u okviru mirovnih misija Ujedinjenih nacija u Čadu i Kongu. Takođe, intenzivirana je međunarodna vojnomedicinska saradnja, pa su na raznim oblicima usavršavanja u VMA boravili medicinari iz više od 20 zemalja sveta. Uz to, ustanova je dobila neophodne evropske sertifikate sistema menadžmenta kvalitetom ISO i akreditacije za pet laboratorija. Uručeno joj je i najviše međunarodno priznanje za medicinsko zbrinjavanje prilikom Univerzijade 2009, kao i za rad poljske bolnice na multinacionalnoj vežbi Medkjur 2009. Stručni časopis Vojnosanitetski pregled uvršten je u listu prestižnih svetskih medicinskih publikacija.

– U ovom medicinskom gradu neprekidno se najsavremenijim metodama dijagnostike i lečenja brine o zdravlju svih pripadnika Vojske, građana Srbije, te članova diplomatskog kora u Beogradu. O tome svedoči i povećanje broja medicinskih usluga za 10 do 20 odsto i podatak da je skoro pola miliona ljudi lečeno i pregledano na VMA prošle godine – rekao je prvi čovek kuće u Crnotravskoj 17 i najavio da će Akademija preuzeti odgovornost dan jedan dan nedeljno bude i urgentni centar srpskog zdravstva.
Načelnik VMA naglasio je da se domaćinskim poslovanjem i uštedama obezbeđuju sredstva za nabavku najsavremenije medicinske opreme, kao i da se u naučnom i stručnom pogledu, znanjem i veštinom, pomeraju granice medicine. Tokom 2009. godine, kako je istakao, ova ustanova u svet poslala je 117 svojevrsnih ambasadora, koji su briljantno predstavljali kuću i zemlju pred najvećim autoritetima lekarske profesije.

– Danas skoro nema onih koji ne prepoznaju nacionalni značaj i vrednost Vojnomedicinske akademije. Uveravam vas da su temelji našeg postojanja služba lečenja, nauka i obrazovanje, još čvršći i uvezani čeličnim vezama uzajamnog podsticanja – poručio je general Jevtić.
On je podsetio i da je među pacijentima VMA veliki broj civilnih osiguranika koji u ovu ustanovu dolaze bez ikakvih administrativnih prepreka zahvaljujući sporazumu sa Republičkim zavodom za zaštitu zdravlja koji se uspešno sprovodi već dve godine, kao i istorijski važnom ulasku u Plan mreže zdravstvenih ustanova Srbije.
Govoreći o planovima za budućnost, načelnik VMA naglasio je da je ova ustanova posvećena rastu i oblikovanju najboljeg kadra, naročito mladog, tehničko-tehnološkom obnavljanju i neprekidnom organizacijsko-formacijskom usavršavanju. Pored toga, definisani su strateški ciljevi i opredeljena je dinamika njihove realizacije, jer je osnovna želja da VMA bude u koraku s tokovima svetske medicinske nauke, gde se i danas nalazi i kuda se kreće.
– Uspeh dolazi onima koji su suviše zauzeti poslom da bi o nečemu drugom razmišljali. Investicije u znanje i predanost poslu, možda više no ikada, jesu ključ te uspešnosti kojoj težimo. Sve to je, pre svega, u funkciji sistema odbrane kojem neodvojivo pripadamo – zaključio je general-major Miodrag Jevtić.
Svečanost u Narodnom pozorištu upotpunio je prigodan umetnički program. Učestvovali su poznati dramski i muzički umetnici – Ljiljana Blagojević, Lepomir Ivković, Nebojša Kundačina, Nela Mihailović, Biljana Đurović, Nenad Stojmenović, Kalina Kovačević, Ivan Bosiljčić, Jelena Vlahović, Olga Olćan, Danka Stojiljković, te ansambl "Kolo".
Oni su nastupili uz muzičku pratnju Simfonijskog orkestra Ministarstva odbrane "Stanislav Binički", hora "Obilić" Amaterskog kulturno-umetničkog društva "Branko Krsmanović" i hora studenata Vojne akademije, kojim su dirigovali Darinka Matić-Marović, Ivona Eklemović, Pavle Medaković i major mr Igor Mitrović. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas