Joseph Coselli.jpg

Stručno usavršavanje iz vaskularne hirurgije u SAD

25. 04. 2013

U skladu sa tradicijom praćenja svetskih tokova u svim granama medicine, Vojnomedicinska akademija stalno upućuje svoje medicinsko osoblje na obuku i usavršavanje u najbolje svetske medicinske centre. Jedan od takvih centara je i Teksaški medicinski centar (Texas Medical Center - TMC) u Hjustonu, SAD, kompleks od 54 bolnice svih tipova i struktura sa ukupno 350.000 zaposlenih. U sastavu TMC nalaze se tri vodeće svetske bolnice iz oblasti vaskularne i endovaskularne hirurgije, Sveti Luka teksaški intitut za srce (St. Luke’s - The Texas Heart Institute), Memorijalna Herman bolnica Teksaškog univerziteta (Memorial Hermann Hospital - The University of Texas) i Metodijska bolnica Bejlorovog fakulteta medicine (The Methodist Hospital - Baylor College of Medicine). U ovim bolnicama tromesečno stručno usavršavanje iz oblasti hirurgije aorte proveo je načelnik Kabineta za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Specijalističke poliklinike VMA potpukovnik dr Ivan Marjanović, na poziv vodećih stručnjaka ovih bolnica.
Dr Marjanović započeo je usavršavanje u timu profesora dr Džozefa Koselija (Joseph Coselli), načelnika Instituta za kardio-grudnu i vaskularnu hirurgiju instituta Sveti Luka. Profesor Koseli vodeći je svetski ekspert u oblasti hirurškog lečenja aneurizmatske i disekantne bolesti aorte. Predstavnik VMA imao je priliku da uči i od prof. dr Dentona Kulija (Denton Cooley) koji se smatra tvorcem savremene kardio-vaskularne hirurgije, a koji i dalje radi u ovoj bolnici u svojoj 93. godini života.
Usavršavanje je nastavljeno sledeća dva meseca u Memorijalnoj Herman bolnici u timu načelnika Instituta za kardio i vaskularnu hirurgiju prof. dr Hazima Safija (Hazim Safi), koji je u medicinskim krugovima poznat kao autor ili koautor oko 200 knjiga iz oblasti hirurgije.
U Metodijskoj bolnici hirurg VMA proveo je dve nedelje u timu načelnika vaskularne hirurgije dr Erika Pedena (Eric Peden), koji jedan od najvećih svetskih stručnjaka endovaskularne rekonstrukcije i hibridne hirurgije aorte.
Ovakav vid usavršavanja još je jedan korak napred u jačanju saradnje Vojnomedicinske akademije i Teksaškog medicinskog centra koji će se i ubuduće ogledati prvenstveno u stručnoj saradnji i radu na zajedničkim projektima.

Beograd, 25. april 2013. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas