Kardiolozi.jpg

Stručni skup posvećen sinkopama

23. 02. 2016

U okviru programa obeležavanja Dana VMA i 172 godine postojanja VMA u amfiteatru Vojnomedicinske akademije održan je stručni skup posvećen sinkopama u organizaciji Klinike za kardiologiju VMA. Predavanja su održali dr Sanit Mital (Suneet Mittal), direktor elektrofiziološke laboratorije bolnice „Valley” u Nju Džersiju, SAD i prof. dr Goran Milašinović, načelnik Pejsmejker centra Kliničkog centra Srbije.
U uvodnoj reči zamenik načelnika VMA pukovnik prof. dr Dragan Dinčić podsetio je na istorijat i značaj VMA i rekao da nije nimalo slučajno što se danas govorilo o srcu jer je pojam srca u semantičkom smislu mnogostruk. U fiziološkom i ontološkom značenju to bi bilo središte života ili središte održavanja života. U psihološkom, srce izražava ljubav, a u moralnom istinu.
- Naši napori da steknemo nova teorijska i praktična znanja i tako pomerimo, odnosno srcu produžimo trajanje, predstavljaju imperativ kardiologa, pobedu života, a to je značajna pobeda. To je moć znanja, rekao je zamenik načelnika VMA Dinčić.
On je istakao da su interventni kardiolozi na VMA prošle godine uradili oko 515 perkutanih koronarnih intervencija, od toga 425 primarnih perkutanih koronarnih intervencija i oko 60 odsto od njih je učinjeno sredom.
Pukovnik profesor dr Dinčić zahvalio je dr Sanitu Mitalu, koji je pre par meseci primio kardiologe sa VMA, pokazao im svoju kliniku i ponudio svu pomoć u razvoju dijagnostičko-terapijskog protokola za lečenje sinkopa, koji je prihvaćen u američkim preporukama prošle godine, a u pripremi je i pred objavljivanje i u evropskim preporukama za sinkopu.
- Zahvaljujući najavljenim protokolima, pomoći više firmi, kao i entuzijazmu medicinskog osoblja i u saradnji s neurolozima VMA, u postojećem Odeljenju za elektrofiziologiju i eritmologiju Klinike za kardiologiju VMA ćemo se na jednom mestu organizovano baviti poremećajima srčanog ritma i sinkopama i na taj način ćemo dodatno rasteretiti i Kliniku za neurologiju od ponekad nepotrebnog boravka pacijenta sa sinkopama kod njih - istakao je zamenik načelnika VMA.
Potom je o produženoj kontroli srčanog ritma održao predavanje prof. dr Goran Milašinović. To je jedno iz serije predavanja koja su elektrofiziolozi u Srbiji držali sa idejom da pokušaju da naprave progres u dijagnostici bolesnika koji imaju iznenadne gubitke svesti.
- Od 10 ljudi, četvoro se u svom životu susrelo sa nekim oblikom poremećaja svesti. I to može da bude potpuno bezazleno, ali i fatalno, predznak iznenadne smrti. U trećini slučajeva mi ne znamo zašto je pacijent izgubio svest i to je bio povod da se bavimo integrisanim pristupom - koji je između neurologije i kardiologije u dijagnostikovanju pacijenata. Jako mi je drago što je VMA prva kuća koja će započeti integrisani pristup, koji je prisutan u najnaprednijim zemljama sveta - rekao je prof. dr Milašinović.
Potom je kardiolog i elektrofiziolog dr Sanit Mital, koji radi u više bolnica u Americi i član je brojnih udruženja, održao predavanja o iskustvima u monitorinogu srčanog ritma.
Nakon izlaganja gostujućih predavača, major dr Ognjen Gudelj sa Klinike za kardiologiju VMA prikazao je klinički slučaj pacijenta lečenog na VMA, mladog gardiste starog 26 godina, koji imao sinkopalne napade. Njemu je 29. decembra, prvom na VMA, urađen implantabilni srčani monitor, mali USB aparat koji se implantira ispod kože, ima memoriju od skoro tri godine i pomoću koga može da se prati rad srčanog ritma.
Na kraju skupa je načelnik Klinike za kardiologiju VMA pukovnik prof. dr Radomir Matunović pozdravio goste i predavače i istakao kako je za njih kardiologe ovo veliki dan.
- Sa današnjim danom i zvanično počinjemo sa novom kardiovaskularnom procedurom jedinstvenom u našoj regiji. Klinika za kardiologiju VMA je napravila ogroman iskorak od klinike koja je pratila dešavanja kardiovaskularne patologije u zemlji i svetu, do klinike koja je sa kardiovaskularnim institucijama naše zemlje počela da vuče napred u najsavremenije tokove svetske kardiologije.
On je zahvalio na nesebičnoj pomoći koju su lekarima s VMA pružile njihove kolege prvenstveno iz Kliničkog centra Srbije.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas