Reumatolozi 032016-1.jpg

Stručni sastanak reumatologa održan na VMA

25. 03. 2016

Redovni sastanak Reumatološke sekcije Srpskog lekarskog društva u organizaciji Klinike za reumatologiju Vojnomedicinske akademije održan je na VMA.
U uvodnom delu sastanka govorili su pukovnik prof. dr Milan Petronijević sa Klinike za reumatologiju VMA i predsednica Reumatološke sekcije SLD prof. dr Marija Radak Perović i najavili stručna predavanja u nastavku događaja.
Predavanje dr Silvije Stević Carević bilo je posvećeno Koganovom sindromu i iskustvima Klinike za reumatologiju VMA u lečenju ovog retkog autoimunog oboljenja nepoznatog uzročnika. Zbog nepoznate etiologije oboljenja bilo je reči o načinima uspostavljanja dijagnoze i neophodnosti uske saradnje specijalista otorinolaringologije, oftalmogogije i reumatologije u lečenju ove vrste pacijenata. Takođe, napomenuta je važnost preciznog dokumentovanja pojedinačnih slučajeva obolelih u cilju razumevanja patogeneze i efikasnosti lečenja.
Naredno predavanje o ulozi insulinske rezistencije u razvoju ateroskleroze kod pacijenata sa reumatoidnim artritisom održala je dr Gorica Ristić takođe sa Klinike za reumatologiju VMA. Na predavanju je bilo reči o sličnostima u patofiziologiji insulinske rezistencije i reumatoidnog artritisa, a istaknuti su i rezultati lečenja pacijenata obolelih od reumatoidnog artritisa od 2004. godine na VMA. Izneseni statistički podaci značajni su kako za prevenciju kardiovaskularnih oboljenja i bolje terapije pacijenata, tako i za dalje istraživanje ove sistemske autoimune bolesti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas