220.jpg

STRUČNI SASTANAK LABORATORIJSKIH TEHNIČARA SRBIJE

22. 01. 2010

Beograd, 22.januar – Stručni sastanak laboratorijskih tehničara Srbije na temu Metode molekularne dijagnostike u kliničkoj praksi održan je u amfiteatru VMA, u prisustvu 318 laboranata iz svih zdravstvenih ustanova u našoj zemlji. Organizatori skupa bili su VMA i Savez udruženja zdravstvenih radnika Srbije. U ime VMA učesnike skupa pozdravili su naučni saradnik dr sc.med.Elizabeta Ristanović, pukovnik prof.dr Miroljub Trkuljić i vs Gordana Pavković.
Dr Ristanović istakla je da su medicinske sestre i laboratorijski tehničari neimari VMA i da gradeći i stručno nadograđujući sebe kroz najnovija saznanja i dostignuća medicinske struke i nauke zapravo grade i unapređuju i VMA i srpsko zdravstvo, kao i da Uprava VMA visoko vrednuje rad sestara i tehničara.
Pukovnik, prof.dr Miroljub Trkuljić, načelnik Grupe instituta za dijagnostiku i terapiju VMA osvrnuo se na značaj molekularne dijagnostike u savremenoj medicini i humanoj genetici, u dijagnostici, ali i u prevenciji i terapiji niza bolesti. VS Gordana Pavković ukazala je da ovakvi sastanci doprinose boljem informisanju, ali i sticanju novih znanja i veština i lakšem savladavanju novih tehnologija, što je potvrdio i Zdravstveni savet Srbije.
U stručnom delu sastanka eksperti VMA, VS mr sc.med. Vesna Subota i VS prof.dr Zvonko Magić održali su predavanja o biohemijskoj i molekularnoj dijagnostici poremećaja homeostaze i molekularnoj detekciji sklonosti ka trombofiliji i odgovarali na veći broj pitanja učesnika skupa.   

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas