145.jpg

Specifična dijagnostika alergijskih oboljenja

27. 07. 2010

Beograd, 27.jul - U alergološkoj laboratoriji Instituta za medicinsku biohemiju koristi se najnovija generacija visoko osetljivih i specifičnih imunoloških testova za određivanje koncentracija alergen–specifičnih antitela i drugih markera alergijske reakcije metodom hemiluminescencije iz uzorka krvi. Na taj način je obezbeđena platforma za ranu dijagnozu, prognozu i praćenje efekata terapije alergije in vitro određivanjem alergen–specifičnih antitela (IgE i IgG) za široki spektar pojedinačnih alergena i više desetina grupa alergena.
Alergije su najčešći poremećaji imunskog sistema. Pogađaju oko 20% stanovništva, a stopa incidencije je u stalnom porastu. Uzroci porasta alergijskih oboljenja nisu precizno utvrđeni, ali se smatra da je u pitanju povećana izloženost spoljašnjim alergenima u kombinaciji sa smanjenom stimulacijom imunskog sistema, izazvanom faktorima sredine i nasleđa. Za pravilno postavljanje dijagnoze kod pacijenata sa sumnjom na alergiju neophodno je pored specijalističkog pregleda obaviti i in vivo kliničko testiranje (kožne probe i testovi izlaganja) i in vitro laboratorijsko testiranje za određivanje prisustva specifičnih antitela.

Navedena dijagnostika može se uraditi u Institutu za medicinsku biohemiju VMA svakog radnog dana od 07.30 do 19.30 časova.
 
  

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas