30102017.jpg

Simpozijum nefroloških sestara na VMA

30. 10. 2017

Simpozijum za medicinske tehničare iz oblasti savremene kliničke nefrologije, dijalize i transplantacije u organizaciji Klinike za nefrologiju Vojnomedicinske akademije, održan je na VMA.
Načelnik Klinike za nefrologiju VMA pukovnik prof. dr Đoko Maksić u uvodnoj reči istakao je značaj kontinuirane edukacije medicinskih sestara i tehničara, ali i medicinskog osoblja uopšte, uzevši u obzir sve dostupne moduse usavršavanja u savremeno doba. Kako je rekao, ovladavanje svim mogućnostima i metodama lečenja, a koje su posebno brojne u domenu sestrinske nege nefroloških pacijenata, čini medicinskog tehničara osamostaljenim i istinskim lekarskim pomoćnikom.
Predavanjima tokom dvodnevnog simpozijuma bila je obuhvaćena oblast kompletne zdravstvene nege nefroloških pacijenata, kako u bolničkim tako i u kućnim uslovima. Obrađene su značajne teme poput sprečavanja komplikacija i bolničkih infekcija kod hronične peritoneumske dijalize i akutne hemodijalize, edukacije transplantiranih pacijenata, efikasnosti dijalize kod vitalno ugroženih pacijenata, kao i ostale specifične oblasti sestrinskog rada u ovoj grani interne medicine.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas