347.jpg

Simpozijum: iskustva i izazovi u lečenju osteoporoze

07. 02. 2010

Stručni simpozijum „Iskustva i izazovi u lečenju osteoporoze“ održan je u Beogradu, u organizaciji Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju VMA. Simpozijum je otvorio načelnik VMA, general-major prof. dr Miodrag Jevtić koji je pozdravljajući prisutne istakao da je osteoporoza danas globalni zdravstveni problem i veliki izazov za dijagnostiku i lečenje. 
Sa osteoporozom se u svojim klinikama i ordinacijama svakodnevno susreću reumatolozi, fizijatri, ortopedi, ginekolozi, lekari primarne zdravstvene zaštite, farmaceuti, medicinski tehničari.
- Ako nije neskromno reći, pravo mesto za sagledavanje ovog globalnog zdravstvenog problema je VMA jer se u našoj kući, pod jednim krovom neguje multidisciplinarni internističko-hiruški pristup u dijagnostici i lečenju bolesti. U ovoj ustanovi lekari različitih specijalnosti zajedno rade na polju prepoznavanja i lečenja osteoporoze, a u cilju prevencije fraktura kao najtežih manifestacija bolesti. Takav način rada danas može značiti privilegiju za pacijenta i za nas lekare, kao i sinonim za efikasnost i bezbednost u radu. Put od dijagnoze do terapije se bitno skraćuje što je i jedan od najvažnijih ciljeva savremene medicine koja je u VMA oduvek imala najznačajnije uporište - naglasio je general Jevtić.
U nastavku skupa, radove su izlagali eminentni predavači. Potpukovnik doc. dr Milan Petronijević govorio je o mehanizmima i novinama u dijagnostici i lečenju osteopeoroze, a načelnik Klinike za ortopediju i traumatologiju VMA, pukovnik prof. dr Zoran Popović govorio je o značaju osteoporotičnog preloma i terapijskoj strategiji ortopeda. Izlaganje načelnika Kabineta za ginekologiju, potpukovnika mr sc. med. Daneta Nenadića odnosilo se na ulogu ginekologa u lečenju osteoporoze. Doc.dr Branislava Glišić govorila je o terapiji osteporoze i primeni bisfosfonata kao zlatnog standarda u lečenju ove bolesti. Načelnik Klinike za reumatologiju i kliničku imunologiju, pukovnik prof.dr Dušan Stefanović govorio je o našim i svetskim iskustvima u lečenju osteoporoze. Profesor Stefanović je pozvao je svoje kolege-lekare iz ostalih zdravstvenih ustanova u Srbiji na zajedničku saradnju u borbi protiv osteoporoze, koju mnogi smatraju za bolest budućnosti.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas