Segmenti_rada_na_VMA.jpg

Segmenti iz svakodnevnog rada na VMA

11. 06. 2013

Na Klinici za neurologiju VMA obavljeno je lečenje primenom trombolitične terapije kod četiri bolesnika sa akutnim ishemijskim moždanim udarom u sredu, 5. juna 2013. godine. Svake srede inače VMA je nadležna dežurna ustanova u Srbiji za urgentno zbrinjavanje bolesnika, a navedene intervencije dogodile su se tokom prvih dvanaest sati dežurstva.
Akutni ishemijski moždani udar je urgentno stanje gde je primena trombolitične terapije indikovana u prva četiri i po sata od nastanka simptoma, te je neophodna hitna obrada bolesnika i brza odluka o postojanju indikacija. To zahteva multidisciplinarni tim sastavljen od dežurnog neurologa, radiologa, interniste, kao i srednjeg medicinskog kadra Centra hitne pomoći VMA.
S obzirom da primena terapije i praćenje bolesnika zahteva intenzivu negu, bolesnici su primljeni na Odeljenje za urgentnu neurologiju sa jedinicom za moždani udar. Uz maksimalno angažovanje dežurnog osoblja, sprovođenje trombolitične terapije prošlo je kod sva četiri pacijenta bez komplikacija i sa povoljnim terapijskim efektom.
Beograd, 10. juna 2013. godine
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas