343.jpg

Sastanak ORL sekcije SLD u VMA

07. 02. 2010

U VMA je održan sastanak ORL sekcije Srpskog lekarskog društva kome su prisustvovali najeminentniji specijalisti otorinolaringologije iz naše zemlje.   Nakon pozdravne reči načelnika Klinike za uho, nos i grlo VMA, pukovnika dr Dušana Bijelića,  stručnjaci klinike prezentovali su svoja iskustva iz sledećih oblasti:   

1.Tretman Menijerove bolesti (autori: Milanović N, Jaćimović V, Erdoglija M.) U predavanju su razmotreni patogenetski mehanizmi i modaliteti lečenja bolesti i analizirano je 200 bolesnika koji su lečeni u VMA. Iskustva stručnjaka VMA govore da u ranoj fazi bolesti, u cilju stabilizacije stanja, lečenje treba početi intratimpanalnim instilacijama deksametazonom, dok je gentamicin koji može dovesti do pada sluha rezervisan za bolesnike sa uznapredovalim oblicima bolesti.

2.Lečenje retkih malignih tumora larinksa (autori: Pavićević Lj,Sotirović J, Baletić N, Bijelić D, Tukić Lj). Prikazana su 2 slučaja retkih malignih tumora mezenhimnog porekla lokalizovanih u larinksu. U izlaganju su razmotreni problemi dijagnostike i terapijske dileme i neophodnost multidisciplinarnog pristupa ovoj problematici.
 
3.Komplikacije nakon septoplastike sa ili bez elekrtokauterizacije donjih nosnih školjki (autori: Rašić D, Sotirović J, Milojević M, Ljubičić A, Perić A, Bijelić D). Septoplastika predstavlja jednu od najčešće izvođenih hirurških procedura u otorinolaringologiji, ali  nosi rizik od izvesnog broja komplikacija, koje mogu značajno da utiču na kvalitet života operisanih. U poslednjih deset godina  u VMA je obavljeno 6685 septoplastika i 617 septoplastika sa elektrokauterizacijom jedne ili obe donje nosne školjke.   

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas