503.jpg

Sastanak Biroa komiteta za bioetiku Saveta Evrope

06. 05. 2016

Načelnik Instituta za medicinska istraživanja Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad Vojnomedicinske akademije prof. dr Zvonko Magić učestvovao je na sastanku Biroa komiteta za bioetiku Saveta Evrope (SE) koji je održan od 4. do 6. 04. 2016. godine u Parizu, Francuska, u svojstvu stalnog člana Biroa.
Prvog dana održan je sastanak “strateške“ grupe o novim tehnologijama. Ova grupa je oformljena nakon konferencije o novim tehnologijama i ljudskim pravima koja je održana u Strazburu prošle godine, a tema sastanka bilo je određivanje prioritete u daljem radu koji se odnose na etičke probleme u vezi primene novih tehnologija u medicini.
Glavne teme plenarne sednice Komiteta za bioetiku SE bile su donošenje predloga za dalji pristup aktivnostima u vezi sa smeštajem osoba sa psihičkim smetnjama u ustanove zbog lečenja protiv njihove volje; izbor novog predsednika i članova Biroa kojima ističe mandat, priprema proslave 20. godišnjice od donošenja Konvencije iz Ovijeda, dodatni protokoli o biobankama, deklaracija o zabrani sticanja dobiti, tj. trgovinom organima i predlozima za nove aktivnosti.
 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas