INI maj 2013.jpg

Saradnja sa Univerzitetskom bibliotekom

22. 05. 2013

Predavanje načelnice Sektora za naučne informacije i razvoj Univerzitetske biblioteke "Svetozar Marković" Aleksandre Popović o citatnim indeksima i evaluaciji naučnoistraživačkog rada u organizaciji Instituta za naučne informacije Sektora za školovanje i naučnoistraživački rad VMA održano je na Vojnomedicinskoj akademiji.
U uvodnoj reči načelnice Instituta prof. dr Silve Dobrić istaknuta je posebna zahvalnost zaposlenima u Univerzitetskoj bibilioteci za dugogodišnji intenzivni angažman na edukaciji u oblasti medicinske informatike koja je neophodna za kvalitetan naučnoistraživački rad.
Prisutnima su predstavljeni bibliometrijski indikatori odnosno indikatori kvaliteta publikacija zasnovani na citiranosti, prednosti citatnih indeksa, kao i njihovi nedostaci u koje se među najvažnijima ubrajaju greške pri unosu podataka u citatne indekse. Takođe, bilo je reči o impakt faktoru - faktoru uticaja, Hiršovom indeksu - veoma traženom u medicinskim naukama, ali i o postupcima za pretraživanje tema od interesa i kategorizacije časopisa pre publikacije radova.
Ova svojevrsna obuka za korišćenje elektronskih servisa kao izvora informacija i citatnih baza u domaćoj i međunarodnoj stručnoj javnosti imala je za cilj predstavljanje njihovih kvaliteta i mogućnosti, ali i podsticanje naročito mlađih istraživača za njihovu samostalnu upotrebu.
 
Beograd, 21. maj 2013. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas