503.jpg

Sa svetskog kongresa o melanomu

21. 07. 2013

Lekari Vojnomedicinske akademije učestvovali su na 8. svetskom kongresu o melanomu, koji je održan od 17. do 20. jula 2013. godine u Hamburgu, SR Nemačka. Kongres je okupio oko 1000 učesnika lekara različitih specijalnosti iz svih krajeva sveta koji se bave istraživanjem, dijagnostikom i lečenjem melanoma, ali i drugih tumora kože. Istovremeno je održan i 9. kongres Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju i 7. sastanak intedisciplinarnih centara za lečenje melanoma.
Tokom četiri radna dana predstavljeni su najnoviji rezultati iz oblasti dijagnostike i lečenja melanoma, koji ukazuju na značajne napretke u razvoju bioloških (target i imunoloških) lekova koji imaju do sada nezabeleženu efikasnost u lečenju metastatskog melanoma.
Od ukupno prijavljenih osam stručnih radova iz Srbije, četiri su bila od autora sa Vojnomedicinske akademije. Prof. dr Lidija Kandolf Sekulović držala je jednu usmenu i jednu poster prezentaciju, doc. dr Željko Mijušković jednu usmenu prezentaciju, a dr Milica Rajović jednu poster prezentaciju. U okviru ovih prezentacija predstavljeni su rezultati studija učinjenih sa saradnicima članovima interdisciplinarnog Tima za melanom VMA iz Klinike za plastičnu hirurgiju i opekotine, Instituta za medicinska istraživanja, Centra za patologiju i sudsku medicinu i Instituta za nuklearnu medicinu. Osim toga, kao pozvani učesnik, prof. Kandolf Sekulović predsedavala je jednom od sesija u okviru kongresa, a tokom zasedanja Glavnog odbora Evropskog udruženja za dermatološku onkologiju, izabrana je, kao prvi predstavnik iz Srbije, za člana ovog odbora.
Na ovaj način Vojnomedicinska akademija predstavljena je u svetu kao regionalni centar za dijagnostiku i lečenje melanoma, a uspostavljeni međunarodni kontakti sa ekspertima iz ove oblasti značajni su za unapređenje lečenja ove maligne bolesti. Takođe, cilj je uvođenje novih modaliteta lečenja, pre svega bioloških lekova za naše pacijente, koji ovog trenutka još uvek nisu dostupni u Srbiji.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas