zuo norveska.jpg

Sa Norveškom o daljoj saradnji

04. 04. 2013

Zajednički upravni odbor za vojnomedicinsku saradnju Republike Srbije i Kraljevine Norveške održao je redovne godišnje konsultacije na Vojnomedicinskoj akademiji u Beogradu. Na sastanku, kojem je bio domaćin načelnik VMA, brigadni general prof. dr Marijan Novaković, razmatrani su zaključci doneti na sastanku Zajedničke radne grupe Republike Srbije i Kraljevine Norveške koji je održan u decembru 2012. godine u Oslu. Glavne teme kojima se Zajednički upravni odbor bavi su unapređenje bilateralne saradnje, zajedničko angažovanje medicinskog osoblja u mirovnim misijama pod okriljem Ujedinjenih nacija, kao i razvoj projekata Regionalnog centra za obuku sanitetskog osoblja u okviru VMA.
Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general prof. dr Zoran Popović podsetio je da je Norveška jedan od strateških partnera Srbiji u oblasti vojnog zdravstva i potvrdio posvećenost srpske strane da se dobra saradnja dalje unapredi kroz rad Zajedničkog upravnog odbora i Zajedničke radne grupe za saradnju.
Norvešku delegaciju predvodio je general major Džon Stajneger. Dogovoreno je da se Zajednički upravni odbor sledeći put sastane tokom regionalne konferencije vojne medicine, čije održavanje je planirano za septembar 2013. godine u Beogradu.
Ministarstvo odbrane Kraljevine Norveške je u proteklom periodu pružilo značajnu pomoć srpskom vojnom sanitetu donacijom lake poljske bolnice. Vojska Srbije učestvovala je sanitetskim timom u UN mirovnoj misiji u Čadu i Centralnoafričkoj Republici sa 41 predstavnikom u tri rotacije u periodu od juna 2009. do decembra 2010. godine. U prve dve rotacije timovi Ministarstva odbrane i Vojske Srbije bili su u sastavu norveškog kontigenta, dok je treća rotacija bila angažovana samostalno, u okviru poljske bolnice Ujedinjenih nacija.
 
Beograd, 4. april 2013. godine

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas