_DSC9392.JPG

Rezultati 17. kongresa BKVM

04. 06. 2012

Glavni program 17. kongresa Balkanskog komiteta vojne medicine (BKVM) završen je u petak,      1. juna 2012. godine u Beogradu, dok je 31. postkongresni sastanka BKVM održan od 1. do 3. juna 2012. godine, takođe u Beogradu. Nacionalni komiteti Bugarske, Grčke, Rumunije i Turske izrazili su srdačnu zahvalnost Srbiji kao zemlji domaćinu Srbiji BKVM kongresa na odličnoj organizaciji i podizanju nivoa i kvaliteta naučnog dela Kongresa. Naglašen je značaj održavanja drugog sastanka šefova vojnomedicinskih servisa yemalja BKVM i načelnika vojnomedicinskih akademija BKVM. Edukacija lekara, stomatologa i farmaceuta u referentnim vojnim bolnicama BKVM istaknuta je kao značajna za usvajanje novih vestina i znanja, uz potrebu boljeg povezivanja putem telemedicine.
U radu 17. kongresa učestvovala su 273 delegata, iz pet država članica BKVM (Bugarska, Grčka, Rumunija, Srbija, Turska, izostala je delegacija Albanije), uključujući i jednog posmatrača iz Crne Gore.  Tokom Kongresa izložen je 331 rad, 137 usmenih izlaganja i 194 postera.  Posebno je naglašen visok stručni nivo Plenarne sesije o aterosklerozi.
Iz svake zemlje nagrađen je po jedan najbolji rad iz usmenih i poster prezentacija, a  Naučni odbor kongresa, kao najbolji rad Kongresa, proglasio je rad načelnice Sektora za preventivu VMA prof. dr Sonje Radaković. Nagrađeni rad je na temu «Serum enzyme changes in soldiers during exertional heat stress». Najbolji radovi biće štampani u časopisu BKVM.
18. kongres BKVM biće održan 2013. godine u Turskoj, a 32. pretkongresni sastanak BKVM tokom februara 2013. godine u Beogradu. 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas