60.jpg

''Rehabilitaciona sestra između opšteg i interdisciplinarnog pristupa nezi bolesnika''

15. 04. 2011

Beograd, 15. april, 2011. Posedujući bogato iskustvo u organizovanju i učešću u velikim stručnim skupovima, Klinika za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA  je i ove godine organizovala, i u amfiteatru VMA, održala kurs posvećen rehabilitacionoj sestri između opšteg i interdiciplinarnog pristupa nezi bolesnika, koji je okupio veliki broj medicinskih sestara sa VMA i beogradskih zdravstvenih centara.   
Učesnike skupa je pored predstavnika Uprave VMA i Klinike za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju VMA, pozdravio i gospodin Peter Požun, član borda direktora ISN-a i predsednik Društva medicinskih sestara Ljubljane, u pratnji g-đe Sima Đurđe, predsednice Društva sestara, tehničara i babica Slovenije i g-đe Gordane Lokajner člana Izvršnog odbora, iskoristio svoju radnu posetu Odeljenju zdravstvene nege VMA i izrazio želju da  prisustvuje skupu.
Nakon uvodne reči ppuk. mr sc med Dejana Miljkovića, načelnika Prvog odeljenja Klinike, usledila su predavanja načelnika Klinike puk. prof dr Aleksandra Đurovića, glavne sestre Prvog Odeljenja, VMS Bojane Jovanović,  fizijatra Marine Kilibarde, glavnog medicinskog tehničara Klinike, Aleksandra Nikolića, i adminstratora Klinike, Ivane Vasilj. Ti su radovi nastali kao rezultat   iscrpnih istraživanja  u različitim sferama sestrinskog rada u rehabilitaciji,  poput pregleda bolesnika od strane edukovane rehabilitacione sestre na način na koji savremena sestrinska nauka to predviđa i nalaže, i njihove interdisciplinarne edukacije, zatim poremećaja spavanja kao česte pojave kod pacijenata  na rehabilitacionoj nezi uz  osvrt na metode komplementarne i alternativne medicine i njihove primene u terapeutske svrhe. Obuhvaćeni su i problemi sa aspekta medicinske administracije u rehabilitaciji. Dat je i prikaz menadžmenta u domovima za stare, za rehabilitaciju važne socijalno zdravstvene ustanove, u kojima su  negovateljice medicinske sestre,   odgovorne  i za poslove  menadžmenta i administracije.
Na kraju je puk. prof. dr Aleksandar Đurović, govoreći o edukaciji sestara u fizijatriji i gastroenteroskopiji, ukazao na stručne predrasude i puteve za njihovo prevazilaženje.   

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas