160.jpg

Referentni centar za lečenje virusnog hepatitisa C

02. 06. 2010

Beograd, 02.jun - Klinika za infektivne i tropske bolesti VMA izabrana je nedavno za jedan od referentnih centara u Srbiji za lečenje hroničnog virusnog hepatitisa C. 

Virusni hepatitisi B i C su veoma opasne i podmukle bolesti koje, ukoliko se ne leče na vreme, mogu dovesti do fatalnih posledica, a to su ciroza i karcinom jetre. Oni danas predstavljaju globalni svetski zdravstveni problem jer od posledica hroničnih virusnih hepatitisa B i C u svetu umire preko milion ljudi godišnje. Pretpostavlja se da je svaki dvanaesti stanovnik planete inficiran nekim od ovih virusa i da u našoj zemlji ima oko 300-400.000 inficiranih. Pravovremena dijagnostika i terapija su veoma značajni za povoljan ishod bolesti.

U Klinici za infektivne i tropske bolesti VMA obavlja se kompletna dijagnostika, a postoji i mogućnost primene najsavremenije terapije koja se primenjuje i u najrazvijenijim zemljama sveta. U izjavi za sajt VMA pukovnik prof.dr Darko Nožić, načelnik Klinike, rekao je da se u ovoj organizacijskoj celini godišnje pregleda oko 500 bolesnika sa hroničnim virusnim hepatitisima. - Sprovodi se kompletna dijagnostika koja uključuje biohemijske analize funkcija jetre, virusološke analize, određivanje broja virusnih čestica u krvi najsavremenijim metodama molekularne biologije kao i utvrđivanje genotipa virusa hepatitisa C, biopsija jetre i patohistološka analiza. Kod pacijenata kod kojih je bolest teža i koji zadovoljavaju kriterijume sprovodi se specifična antivirusna terapija koja za hepatitis C traje od 6 do 12 meseci u zavisnosti od genotipa, a za hepatitis B i po nekoliko godina – kaže pukovnik prof. Nožić. On ističe i da postoji veliko interesovanje pacijenata sa hroničnim hepatitisima iz susednih zemalja za lečenje u VMA.

Inače, povodom Svetskog dana borbe protiv hepatitisa u VMA je nedavno održan i sastanak Hepatološke sekcije Srpskog lekarskog društva u čijem radu je učestvovalo oko 100 hepatologa (infektologa, gastroenterologa i virusologa) iz Srbije. Tokom sekcije održano je osam predavanja u kojima su obrađeni najvažniji aspekti terapije hroničnih hepatitisa B i C. Predavači su bili puk. prof. dr Darko Nožić, vs prim. dr Radmila Rajić, vs prim. dr Vesna Begović, kap. dr Dejan Hristović, doc. dr Jasna Jović iz VMA kao i prof. dr Miomir Pelemiš i prof. dr Dragan Delić sa Medicinskog fakulteta u Beogradu i prof. dr Milotka Fabri sa Medicinskog fakulteta u Novom Sadu.

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas