154.jpg

Prva transplatacija bubrega u Republici Srpskoj

21. 06. 2010

U okviru prethodno dogovorene saradnje i uz saglasnost Ministarstva odbrane, ekipa stručnjaka Vojnomedicinske akademije, predvođena načelnikom general-majorom prof. dr Miodragom Jevtićem, boravila je u Banja Luci 18. i 19.06.2010. godine. Delegacija VMA je primljena veoma srdačno i na visokom nivou, što su svojim prisustvom potvrdili i ministar zdravlja Republike Srpske prof. dr Ranko Škrbić, direktor Fonda za zdravstvenu zaštitu, gospodin Goran Kljajčin i generalni direktor Zdravstvenog centra Banja Luka, prof. dr Mirko Stanetić.
 
Tokom posete, potpisan je Protokol o naučno-tehničkoj saradnji između VMA i KC Banja Luka, a predmet saradnje obuhvata različite forme edukacije zdravstvenih radnika Kliničkog centra Banja Luka u našoj ustanovi, kao i transfer znanja i neposredno učešće naših stručnjaka u stručnim aktivnostima KC Banja Luka, kao što je  transplantacioni program, zajedničke kliničke studije i drugo.
 
Dana 18.06.2010. godine, transplantacioni tim VMA predvođen pukovnikom prof. dr Sidorom Mišovićem je uz asistenciju kolega iz KC Banja Luka uradio prvu transplantaciju bubrega u Republici Srpskoj. Transplantacija je uspešno realizovana i bolesnik u dobi od 42 godine se postoperativno uspešno oporavlja.
 
Ovakvim pristupom Vojnomedicinska akademija istrajava na putu misije unapređenja medicinske profesije i podrške u svim centrima koji za to iskazuju obostran interes. Posle KC Niš, VMA intenzivno radi da i KC Banja Luka bude osposobljen za samostalnu realizaciju programa transplantacije bubrega i neposredno podržava nacionalnu akciju „Produži život“.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas