MKVM Brisel.jpg

Pripadnici VMA na sastanku Međunarodnog komiteta vojne medicine

28. 02. 2017

Dekan Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane pukovnik prof. dr Nebojša Jović, ujedno potpredsednik Panevropske radne grupe Međunarodnog komiteta vojne medicine (MKVM) i načelnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA prof. dr Slavica Vučinić učestvovali su na pretkongresnom sastanku MKVM održanom od 22. do 24. februara 2017. godine u Briselu, Kraljevina Belgija.
Predstavnici regionalnih radnih grupa MKVM diskutovali su o svim tekućim pitanjima rada Komiteta i aktivnostima radnih grupa i tehničkih komisija. Jedna od glavnih tema bile su pripreme 42. svetskog kongresa vojne medicine koji će biti održan u periodu od 19. do 24. novembra 2017. godine u Indiji. Kongres, čija je glavna tema "Vojna medicina u tranziciji: pogled u budućnost", biće organizovan u vidu 28 simultanih naučnih sesija, okruglih stolova, panel diskusija i radionica. Ovom prilikom istaknut je i značaj akreditacije svih kurseva tokom Kongresa u skladu sa evropskim i američkim principima.
Osnovna načela MKVM, koju čine 112 država članica, odnose se na profesionalnu saradnju u zbrinjavanju ranjenika i bolesnih i aktivnu razmenu znanja u oblasti vojne medicine putem različitih oblika vojnomedicinske saradnje. Pod pokroviteljstvom ove organizacije odvijaju se i brojne druge misije poput organizovanja naprednih kurseva uz stalno insistiranje na poštovanju i primeni međunarodnog humanitarnog prava u ratnim sukobima i održavanja međusobnih kontakata vojnomedicinskih službi zemalja u svetu.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas