503.jpg

Pripadnici VMA na kongresu kardiovaskularnih hirurga Srbije

24. 10. 2017

Lekari Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju Vojnomedicinske akademije na čelu sa načelnikom Klinike pukovnikom prof. dr Aleksandrom Tomićem učestvovali su na VIII kongresu kardiovaskularnih hirurga Srbije. Kongres sa međunarodnim učešćem održan je od 20. do 22. oktobra 2017. godine u Beogradu.
Na događaju koji je okupio 400 domaćih učesnika, učesnika iz zemalja u regionu i inostranstva, vaskularni hirurzi VMA nastupili su sa sedam usmenih prezentacija tokom sesija na različite teme, od svakodnevne problematike iz kliničke prakse do iskustava u mirovnim operacijama. Zapažena su predavanja po pozivu koja su održali profesor Tomić i pukovnik doc. dr Ivan Marjanović o ulozi vaskularnog hirurga u transplantacionom programu i komplikacijama nakon operacija abdominalne aorte.
Deo naučnog programa posvećenog najčešćim i komplikovanim stanjima u kardijalnoj i vaskularnoj hirurgiji, činila je sesija o anesteziologiji, kao i sesija za medicinske sestre i tehničare u ovoj grani medicine. Četiri predavanja o kardiovaskularnoj anesteziji održali su lekari Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA, dok su predavanje na temu plasiranja periferne intravenske kanile pod kontrolom i navođenjem kolor doplera imale i medicinske sestre Klinike za vaskularnu i endovaskularnu hirurgiju VMA.
Ovogodišnja počasna plaketa Udruženja kardiovaskularnih hirurga Srbije - organizatora događaja, koja se od 2014. godine dodeljuje za izuzetan doprinos u razvoju i unapređenju kardiovaskularne hirurgije Srbije, dodeljena je i nekadašnjim pripadnicima VMA general-potpukovniku u penziji prof. dr Miodragu Jevtiću i pukovniku u penziji prof. dr Sidoru Mišoviću.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas