02.04.2015_3.jpg

Predstavljena knjiga "Adaptacija na ekstremne uslove" i film "Prevencija prirodnožarišnih infekcija u Vojsci Srbije"

02. 04. 2015

U Domu Vojske Srbije predstavljeni su udžbenik Medicinskog fakulteta Vojnomedicinske akademije „Adaptacija na ekstremne uslove“ autorke prof. dr Sonje Radaković, načelnice Sektora za preventivnu medicinu i dokumentarno-nastavni film „Prevencija prirodnožarišnih infekcija u Vojsci Srbije“ za koji je scenario napisao pukovnik prof. dr Radovan Čekanac, pomoćnik načelnika VMA.
Obraćajući se prisutnim gostima iz Univerziteta odbrane, Vojne i Vojnomedicinske akademije i brojnim zaljubljenicima u medicinsku literaturu, čelni ljudi VMA i Medija centra „Odbrana“, ustanova koje su podržale realizaciju udžbenika i filma, pukovnik profesor dr Zoran Šegrt, zastupnik načelnika VMA i pukovnik Stevica Karapandžin istakli su značaj medijske prezentacije dela koja, svojim saržajem i izborom tema, zaslužuju pažnju ne samo sadašnjih i budućih poslenika medicinske struke, već i šire čitalačke publike.
– Reč je o delima koja predstavljaju rezultat obimnog naučnoistraživačkog rada dokazanih autora koji su do sada javnosti predstavili više od sto naučnih radova, objavljenih u našim i stranim medicinskim publikacijama i časopisima, rekao je pukovnik Šegrt, dok je pukovnik Karapandžin predstavio ambiciozan plan izdavačke delatnosti Medija centra „Odbrana“ do kraja godine, u kome, pored istoriografske publicistike, zanačajno mesto zauzimaju upravo dela iz oblasti vojne stručne liteature.
O knjizi „Adaptacija na ekstremne uslove“ prof. dr Sonje Radaković govorili su recenzenti prof. dr Vladimir Jakovljević sa Fakulteta medicinskih nauka Univerziteta u Kragujevcu, prof. dr Milica Ninković sa Medicinskog fakulteta VMA Univerziteta odbrane i dr Zoran Jevtić, profesor Fakulteta bezbednosti u Beogradu. Ističući da je udžbenik „Adaptacija na ekstremne uslove“ hvale vredno naučno delo koje, između ostalog, obrađuje i borbu protiv ambijentalnog stresa, nerazdvojnog pratioca vojne profesije i nekomfornih uslova u kojima se obavljaju vojni zadaci, dr Ninković je knjigu preporučila široj javnosti kao štivo koje, zanimljivim sadržajem i neuobičajenom prezentacijom, zaslužuje pažnju čitalaca.
– Ekstremni uslovi se za vojsku podrazumevaju – naglasio je dr Zoran Jevtić.
– U izvršavanju zadataka iz sve tri misije pripadnici vojske su veoma često u nekomfornim, vanrednim uslovima, kako u ratu, tako i prilikom učestvovanja u mirovnim operacijama i misijama, ili tokom pružanja pomoći u otklanjanju posledica od prirodnih nepogoda. Vojska ne bira uslove u kojima izvršava zadatke. Upravo zato su značajna istraživanja dr Sonje Radaković koja je, udžbenikom delimično popunila teorijsku prazninu u oblasti kojom se bavi.
Dokumentarni nastavni film „Prevencija prirodnožarišnih infekcija u Vojsci Srbije“ obrađuje dve epidemiološke bolesti koje, promenom klime i globalnim otopljavanjem, dobijaju na snazi. Reč je o lajmskoj bolesti i hemoralgijskoj groznici, čiji su uzročnici, ili rezervoari, krpelji i glodari. Film je urađen u produkciji „Zastava filma“, a sniman je na poligonu „Pasuljanske livade“ i u kabinetima Vojnomedicinske akademije.
Prisutnima su se na kraju obratili i autori predstavljenog udžbenika „Adaptacija na ekstremne uslove“ – dr Sonja Radaković i filma – pukovnik dr Radovan Čekanac.

 

 

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas