MMucibabic.jpg

Predavanje o uzročniku nastanka Parkinsonove bolesti

12. 09. 2016

Predavanje Marije Mučibabić, doktoranda Instituta za fiziku Univerziteta u Lajdenu, Holandija o agregaciji proteina u ranoj fazi nastanka Parkinsonove bolesti u organizaciji Klinike za neurologiju VMA, održano je na Vojnomedicinskoj akademiji.
Na predavanju su izneti rezultati petogodišnjeg istraživanja o uzročniku nastanka i razumevanju molekularnog mehanizma bolesti koja je do skoro vezivana za poznije godine života, a prema najnovijim istraživanjima javlja se kod populacije već od 35. godine starosti. Bilo je reči o morfologiji proteina alfasinukleina kao prvog koraka ka detektovanju nastanka Parkinsonove bolesti u cilju rane dijagnostike i definisanja perspektive lečenja.
Načelnik Funkcionalne neurološke dijagnostike VMA potpukovnik prof. dr Tihomir Ilić zahvalio je na izvanrednom izlaganju i napomenuo da se sledeće godine navršava dva veka od otkrića ovog oboljenja čije simptome oseća oko 6,3 miliona ljudi širom sveta. Zaključio je da se uz tehnološko osavremenjivanje i blisku saradnju različitih stručnjaka posebno u oblasti biomedicinskog inženjerstva, može očekivati napredak u otkrivanju uzroka nastanka i daljeg razvoja imunološke terapije ovog neurodegenerativnog oboljenja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas