ATLS 2014.jpg

Prvi korak ka implementaciji ATLS-a u Republici Srbiji

11. 03. 2014

Sastanak sa predstavnicima svetski priznatog programa iz oblasti traumatologije - ATLS (Advanced trauma life support) prof. dr Inger Šiper (Inger Schipper) iz Univerzitetskog medicinskog centra Lajden, Holandija i Klausom Falk Larsenom (Claus Falck Larsen) načelnikom Klinike za traumatologiju u Kopenhagenu, Kraljevina Danska održan je na VMA. Poseta je organizovana u okviru plana međunarodne saradnje sa Ministarstvom odbrane Kraljevine Norveške koju je predstavljao major Dagfin Bjorklid (Dagfinn Bjørklid).
Sastankom je predsedavao načelnik Uprave za vojno zdravstvo MO brigadni general prof. dr Zoran Popović, a prisustvovali su predsednik Srpske traumatološke asocijacije akademik prof. dr Milorad Mitković, predsednik Udruženja anesteziologa i intenzivista Srbije prof. dr Predrag Romić, potpukovnik dr Aleksandar Radunović sa Klinike za ortopedsku hirurgiju i traumatologiju VMA i kapetan dr Goran Rondović sa Klinike za anesteziologiju i intenzivnu terapiju VMA.
Tokom posete potpisan je memorandum o razumevanju što je prvi korak ka implementaciji ovog programa u našoj zemlji. ATLS je usvojen u više od 60 zemalja širom sveta i smatra se zlatnim standardom kada je u pitanju edukacija i organizacija zbrinjavanja teških povreda. U zemljama u kojima se primenjuje uočeno je smanjenje stope mortaliteta kod ove grupe pacijenata.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas