Pedijatri 022017.jpg

Pedijatrijska sekcija održana na VMA

27. 02. 2017

Sastanak Sekcije za pedijatriju, perinatologiju i dečiju hirurgiju Srpskog lekarskog društva (SLD) u organizaciji Dečjeg dispanzera Vojnomedicinske akademije, održan je na VMA.
Zastupnik načelnika VMA pukovnik prof. dr Miroslav Vukosavljević u uvodnom obraćanju rekao je da pedijatrija u VMA postoji 68 godina i da pored lečenja i preventivnih pregleda 6.500 mališana - dece vojnih osiguranika, obavlja i konsultativne preglede za ležeće pacijente na VMA, kao i za svu decu vojnih osiguranika sa teritorije Srbije koji se po raznim osnovama upućuju na pedijatriju. Naglasio je da Dečji dipanzer vodi računa i o tome da se njihovi roditelji savetuju kako da najbolje i najzdravije podižu i vaspitavaju svoju decu.
Profesor Vukosavljević poželeo je dobrodošlicu predavačima na 15. skupu pedijatrijske sekcije u VMA iz Akademije medicinskih nauka SLD, Univerzitetske dečije klinike, Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta iz Beograda, Instituta za zdravstvenu zaštitu dece i omladine iz Novog Sada, kao i iz Instituta za neonatologiju i istakao da VMA izuzetno ceni odličnu saradnju koju godinama ima sa tim institucijama. Posebno je zahvalio načelnici Dečjeg dispanzera VMA dr Ljiljani Lisov Gazivodi, što pored svakodnevnog posvećenog i zahtevnog rada sa najmlađim pacijentima ne zanemaruje edukativne aktivnosti koje su neophodne razvoju svake grane medicine. Rekao je da će zahvaljujući naporima ministra odbrane Zorana Đorđevića i Uprave VMA uskoro biti rešen problem kadrovske popune pedijatara što je posebno važno kada se zna da je u protekloj godini u Dečjem dispanzeru obavljeno 39 737 pregleda od toga 34 218 pregleda od strane pedijatra.
Predavanja na stručnom skupu obuhvatila su aktuelne pedijatrijsko-hirurške teme, a pored predavača iz navedenih institucija, predavanje je održala i pripadnica Nacionalnog centra za kontrolu trovanja VMA. Bilo je reči o zbrinjavanju trovanja kod dece, dijagnozi i savetima kod bolnog kuka u primarnoj pedijatrijskoj praksi, značaju omega-3 masnih kiselina, algoritmima kod nekrotizirajućeg enterokolitisa, značaju biomarkera u ranoj dijagnostici bakterijske infekcije novorođenčeta, kao i o fiziološkim i patološkim stanjima dečjeg prepucijuma.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas