GST_0136.JPG

Otvorena četvrta regionalna vojnomedicinska konferencija

18. 06. 2024

Načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general dr sci vet. med. Radivoje Anđelković otvorio je Regionalnu vojnomedicinsku konferenciju, koja se četvrti put održava u Beogradu.
Podsećajući na istoriju sanitetske službe Republike Srbije dugu 185 godina, istakao je da sarađujući kroz aktivnosti kao što su multinacionalne operacije, kongresi, stručni skupovi, međunarodne vojne vežbe, potvrđujemo važnost razmene stručnih znanja radi usavršavanja kompetencija, interoperabilnosti, ali i nezaobilaznog učvršćivanja prijatelјskih odnosa.
- Balkanske vojnomedicinske snage su regionalni projekat od izuzetne važnosti za vojnomediicnsku saradnju u regionu. Dalek put Balkanskih vojnomedicinskih snaga, od ideje do međunarodno priznatog pravnog subjekta, mogli smo da pratimo i kroz do sada održane regionalne konferencije 2011, 2013. i 2019. godine, takođe u Beogradu. Od tada smo prilagođavali koncept rada u skladu sa novim izazovima, a koji su nemali broj puta pred nas postavlјale upravo krizne situacije. Baš iz tog razloga, razmena iskustava doprinosi kontinuiranoj saradnji u različitim oblastima zdravstvene zaštite svih naših građana.
Na otvaranju konferencije obratili su se i brigadni general Piter Iversen (Kralјevina Norveška), pukovnik Džejms Čembers (SAD), kao i trenutni komandant BMTF potpukovnik Igor Stergar.
U naredna četiri dana predstavnici zemalјa učesnica u Balkanskim vojnomedicinskim snagama (Balkan Medical Task Force - BMTF), predstavnici zemalјa partnera BMTF iz Sjedinjenih Američkih Država i Kralјevine Norveške, kao i gosti po pozivu iz Nacionalne garde Ohaja i Kolorada, Svetske zdravstvene organizacije, NATO, EU i drugi, razmeniće znanja iz oblasti vojne medicine, međunarodnih iskustava iz mirovnih operacija i humanitarnih asistencija, kao i savremenih aspekata bezbednosti hrane i vode.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas