3pemmc 1.jpg

Otvoren Treći panevropski kongres vojne medicine

03. 06. 2014

U Domu Garde u Topčideru danas je otvoren Treći panevropski kongres vojne medicine čiji je ovogodišnji domaćin Ministarstvo odbrane Republike Srbije.
Otvaranju najznačajnijeg skupa u svetu vojne medicine, koji se održava od 2. do 6. juna u Beogradu, prisustvovali su ministar odbrane Bratislav Gašić, predsednik Panevropske radne grupe pri Međunarodnom komitetu vojne medicine brigadni general Johan de Graf, brigadni general profesor dr Marijan Novaković, načelnik VMA koji je potpredsednik Panevropske radne grupe, kao i načelnik Uprave za vojno zdravstvo brigadni general profesor dr Zoran Popović koji je direktor Trećeg panevropskog kongresa vojne medicine, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.
Ministar Gašić je izrazio zadovoljstvo što je u prilici da otvori skup koji okuplja tako veliki broj zvanica u oblasti vojne medicine na koju je Ministarstvo odbrane izuzetno ponosno.
- Vojnomedicinski stručnjaci iz Srbije, nažalost, imali su priliku da oblasti o kojima će biti reči na kongresu usavrše u neposrednim životnim situacijama u vremenima koja su iza nas - naglasio je ministar Gašić dodajući da je Vojnomedicinska akademija danas perjanica i prepoznatljiv brend vojnog zdravstva, ne samo u regionu već i šire, a njen kvalitet ogleda se u stručnjacima različitih profila koji su naši ambasadori zdravlja u celom svetu.
Prema njegovim rečima, učešće pripadnika Vojske Srbije u multinacionalnim operacijama je nezamislivo bez učešća pripadnika vojnog zdravstva, što se pokazalo izuzetno korisnim kako za naše stručnjake, tako i za korisnike usluga.
- Nastavićemo da negujemo uspostavljeni trend pozitivne energije u budućnosti, a ostvareni rezultati u lečenju pacijenata po najvišim standardima svetske medicinske struke, sjajni rezultati naučnoistraživačkog rada, kao i ulaganje u budućnost vojne medicine školovanjem kadra, biće nam podstrek i motivacija - poručio je ministar Gašić.
Brigadni general Johan de Graf iz Holandije izrazio je zadovoljstvo što je u prilici da bude deo ovakvog događaja, za koji je siguran da će biti plodonosan za sve učesnike.
- Međunarodni komitet vojne medicine povezuje ljude i zemlje, omogućava razmenu znanja i iskustava, ostavljajući politiku u drugom planu, rekao je general de Graf, koji se takođe osvrnuo na nedavne poplave koje su zahvatile Balkan, ostavljajući najteže posledice upravo u Srbiji. On je istakao da je naša zemlja, uprkos velikim nepogodama uspela da organizuje jedan ovako veliki događaj.
Poželevši učesnicima dobrodošlicu u ime Vojnomedicinske akademije, general Novaković je istakao da osim eminentnih gostiju i učesnika, kvalitet ovogodišnjeg kongresa ogleda se i u izboru tema koje su izuzetno značajne za oblast vojne medicine, koja treba da priskoči u pomoć državi i njenim građanima kad god da to zatreba. On je, takođe, naglasio da su u poplavama koje su nedavno pogodile Srbiju i region, medicinski timovi naše vojske kao i VMA radili neprestano kako bi pomogli građanima, kako na licu mesta, tako i pružanjem psihološke pomoći i sanacijom nepogodama zahvaćenih područja.
Direktor Trećeg panevropskog kongresa vojne medicine, general Popović istakao je da je ponosan na naš vojni zdravstveni sistem, jer doktori imaju sjajnu reputaciju i tradicionalno uživaju poverenje svih naših građana.
- Naše snage su uvek spremne da prve pruže pomoć svojim građanima, a medicinsko osoblje se stavlja odmah na raspolaganje i vojsci i civilima, rekao je general Popović i dodao da se to i videlo u nedavnim poplavama, kada su VMA i sve raspoložive medicinske ekipe istog trenutka odgovorile svim svojim resursima.
Direktor Međunarodnog vojnog komiteta general-major Rodžer de Huf izrazio je žaljenje zbog nedavnih poplava koje su pogodile našu zemlju, ali je ujedno čestitao organizatorima, koji su „uprkos velikoj katastrofi, koju niko nije mogao da predvidi, uspeli da organizuju jedan ovakav skup“. On je objasnio da su zemlje članice Međunarodnog vojnog komiteta podeljene u šest grupa i da naša zemlja spada u Panevropsku grupu. Svake dve godine jedna od članica je domaćin kongresa.
Nakon Kaljiningrada i Amsterdama, Beograd je ove godine bio u prilici da u saradnji sa Međunarodnim komitetom vojne medicine organizuje Treći panevropski kongres vojne medicine. Narednih nekoliko dana u fokusu će biti ratna hirurgija, osnovna istraživanja traume i sepse, novine u preventivnoj medicini i veterini, mentalno zdravlje. Na okruglim stolovima biće reči i o vojnomedicinskom obrazovanju u Evropi, zbrinjavanju povreda izazvanih CBRN dejstvima, kao i o novostima u vojnomedicinskom menadžmentu i snabdevanju. Na ovom kongresu učestvuju predstavnici 27 zemalja.

Verzija za štampu

 

Pretraga

A+ A-
Lekarski saveti

Važniji linkovi

Pratite nas